Plaatselijk afvallen

Ik schrijf dit blog naar aanleiding van een social deal (of een wowdeal, ik weet het even niet meer) die ik laatst tegenkwam in mijn mailbox van een fitness/beweegstudio in Weert. Er stond het volgende in: 

“Wanneer u op de gewone manier gaat bewegen zoals u gewend bent, zal u ervaren dat u een koude buik houdt, dat is het probleem tevens waarom het zo moeilijk is om juist op die plek af te vallen. Door met de *piep* te gaan sporten merkt u dat uw buik opeens wel warm wordt. Door de infrarood dieptewarmte krijgt het lichaam een veel betere doorbloeding. De warmte van de *piep* wordt verhoogt naar 55 graden en omdat u er bij gaat bewegen zal uw lichaam zijn uiterste best moeten doen om deze warmte kwijt te raken. De vetverbranding in deze zone wordt met 100% verhoogt!” 

En dit werd dan aangeboden voor een zogenaamd zeer aantrekkelijke prijs. Nou, ik moest er toch wel even smakelijk om lachen!   Ten eerste, als ik ga bewegen of sporten heb ik geen koude buik, en als ik dat al had zou dat absoluut niet de reden zijn dat mijn buikvet (die ik nauwelijks heb) zo moeilijk weg gaat. De reden dat het buikvet het moeilijkst lijkt om weg te krijgen is omdat het lichaam van nature de buik als opslagplaats voor vetweefsel gebruikt, (bij vrouwen ook rond de heupen) en hier dus over het algemeen meer vetweefsel bevindt dan op de rest van het lichaam. Feit is echter dat je net zo hard op je buik afvalt, als op de rest van het lichaam tijdens een juist dieet (i.c.m. sporten) alleen lijkt dat wellicht niet zo, omdat je nu eenmaal van nature meer vetweefsel rond de buik hebt.

Ondernemers springen handig op de onzekerheid van de mensen in door van alles te beloven over plaatselijk afslanken, een six-pack in 4 weken, 2 broekmaten kleiner na 8 sessies in onze warmtecabines etc. Er is zelfs een afslankstudio in Weert die op de ruit van hun bedrijfspand adverteert met “plaatselijk afslanken” 

Het moge duidelijk zijn; ik geloof niet in plaatselijk afslanken! Sterker nog, ik durf hier stellig te beweren dat plaatselijk afslanken onzin is en hiermee adverteren echt een manier is om mensen geld uit de zak te kloppen!

Ik hoor je denken; maar hoe kan het dan dat er toch veel mensen centimeters rond hun buik kwijt zijn geraakt bij het gebruik van bijvoorbeeld een warmteband rond hun buik? Die feiten vallen niet te ontkennen! Een verklaring hiervoor zou kunnen zijn  dat mensen door het dieet wat ze volgen ,tijdens de kuur met zo’n warmteband, afslanken (over het hele lichaam!) ook is het zo dat er oefeningen gedaan worden wanneer ze die warmteband omhebben. Bijvoorbeeld een half uur op de crosstrainer, wat gewoon de nodige calorieën verbrand. Er bestaat zelfs een mogelijkheid, al lijkt me deze wat minder aannemelijk, dat er een soort placebo-effect ontstaat bij de mensen. (als je er maar hard genoeg in gelooft..)

Maar wat is dan wel de juiste manier om je buikvet weg te krijgen, vraag je? En dan heb ik het helemaal over die laatste paar hardnekkige kilo’s, die maar niet weg lijken te willen gaan. Het antwoord hierop is: een goed gebalanceerd dieet, verantwoord sporten, en toewijding!

Wil je er slank uitzien? Wil je een strakke buik? Dan zul je er keihard voor moeten werken!

Stop met drinken van alcohol of minder het in ieder geval, eet gezond onbewerkt voedsel en gevarieerd. Ja maar, ik wil ook nog beetje kunnen genieten hoor ik je denken. Tuurlijk moet je dat doen, maar het is maar net wat je belangrijker vind, en daarin moet je de juiste afweging maken voor jezelf!

meld je aan bij een sportschool, en ga hier onder goede begeleiding sporten. Nog beter, bedenk eens wat een personal trainer hierin voor jou zou kunnen betekenen, die echt verstand heeft van de juiste voeding en training!  Maar bovenal, trap niet in de onzin van wat commerciële instellingen je willen doen geloven!

Roeg Kuijpers

Activate Personal Training & Coaching