Blogs: gezondheid

KRACHT VS. CARDIO VOOR VETVERLIES

Stel je neemt een grote groep ongetrainde personen en je laat ze één van de volgende protocollen 45 minuten en 3x per week doen, welke is dan het meest geschikt voor vetverlies?

1: Krachttraining

2: Cardio

3: Beide

Nou? De meeste mensen zouden waarschijnlijk zeggen 2: cardio, dan 3: beide en als laatste 1: krachttraining.

Onlangs is er een nieuwe studie uitgekomen die het tegenovergestelde bewijst. Alleen krachttraining levert het meeste vetverlies op (en daarbij ook nog eens winst in spiermassa) en alleen cardio leidde tot het minste vetverlies. (1)

Hoe kan dat nou vraag je je af? Ten eerste is het verschil in energieverbruik tussen de verschillende oefeningen minder groot dan je denkt. Daarbij wordt het verbruik in kcal per workout vaak zwaar overschat door de uitvoerder. Meestal zit deze maar rond de 300 a 500 kcal per workout. Ter info: twee boterhammen met 40 gram 48+ kaas en een glas melk zit al rond de 450 kcal. Ai, daar zijn je verbruikte workout kcal al weg gespeeld!

Daar komt bij dat jouw lichaam gaat compenseren voor het verhoogde energieverbruik (uitgedrukt in kcal) door ergens anders te gaan besparen. Met andere woorden jou Non-Exercise Activity Thermogenesis (NEAT)(2) gaat omlaag, wat kort gezegd jouw energieverbruik is voor alles wat niet te maken heeft met slapen, eten of sporten. Cruciaal hierbij te vertellen is dat dit alleen voorkomt bij cardio training en niet bij krachttraining.

Er wordt vaak gedacht dat sporten je hongerig maakt, echter wordt dit door de wetenschap compleet onderuit gehaald. Er zijn uitzondering, maar over het algemeen verminderd sporten een hongergevoel. Sporten met een hoge intensiteit (krachttraining) onderdrukt jouw hongergevoel zelfs nog meer dan lage intensiteit sporten (cardio). (3)

Als je hierbij ook nog eens kijkt naar de verhoogde stofwisseling die je krijgt van jouw winst in spiermassa en het plaatsvinden van Excess Post-exercise Oxygen Consumption (EPOC of afterburn)(4) is krachttraining de grote winnaar in de titelvraag.

Ik hoor sommige mensen (voornamelijk dames) al roepen dat ze niet ‘te breed’ willen worden als excuus om niet te gaan starten met krachttraining. Echter verwarren ze hiermee hun lichaamsvet met hun spiermassa. Je bent niet te breed. je bent te dik helaas! Als je er voor zorgt dat je het vet verliest en je spiermassa behoudt zie je er fantastisch uit!

Als je dit hebt gelezen, vraag jezelf dan eens af: Wil jij een strak lichaam, meer energie, meer kunnen eten zonder aan te komen, een verhoogd libido en daarbij ook nog eens op de meest efficiënte manier vet verliezen? Pak dan eens een dumbell in je handen. Wil je dit niet, dan is de loopband of crosstrainer uitermate geschikt voor jou! (5)

Zou je graag met krachttraining willen beginnen maar heb je geen flauw idee hoe? App of mail me via 0645730643 of http://activatecoaching.nl/contact/

Roeg Kuijpers – Personal trainer

Wist jij dat ik al veel vaker heb geblogd over alles wat past binnen mijn vakgebied? Nu wel: http://activatecoaching.nl/personal-trainer-blogs-roeg-kuypers/

1: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/30148973

2: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12468415

3: http://europepmc.org/abstract/med/3386499

4: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17101527

5: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4429709/pdf/40200_2015_Article_154.pdf

Een bizarre energiebalans

metamorfose roeg 27-12-2017

Er wordt mij geregeld gevraagd waarom ik relatief mager ben ondanks dat ik zoveel krachttraining doe. Dit heeft met verschillende factoren te maken. Als eerste ben ik meer allround wat wil zeggen dat ik niet alleen krachttraining doe, maar bijvoorbeeld ook veel doe hardlopen en kickboksen wat killing voor je gains* is. Maar de belangrijkste factor is mijn energiebalans. Volgens het voedingscentrum zit de energiebalans van een volwassen man op 2500 kcal. Mijn energiebalans zit op een bizarre 4200kcal (!) wat wil zeggen dat als ik deze kcal elke dag consumeer ik niet aankom of afval. Om spiermassa aan te maken zal ik hier dus boven moeten gaan zitten.

In de fitnesswereld heb je twee begrippen genaamd bulken en cutten.

Bulken: Een positieve energiebalans* waarbij je in samenwerking met krachttraining zoveel mogelijk spiermassa aanmaakt.

Cutten: Een negatieve energiebalans* waarbij het de bedoeling is dat je lichaamsgewicht afvalt in vetmassa en de spiermassa die je gewonnen hebt tijdens de bulk (zoveel mogelijk) behoudt.

Op de piek van mijn bulk zat ik op 5200 kcal. Ik hoor jullie denken; had ik dat maar! Dan kon ik de hele dag eten wat ik wou! Maar zo werkt het helaas niet helemaal. Deze kcal moeten wel op een bepaalde manier ingevuld worden door middel van percentages in macro’s* Ik kan dus niet 5x per dag naar McDonalds gaan om zo aan mijn macro’s te komen. Bovendien moet er rekening gehouden worden met voldoende vitamine en vezel inname. Dat gezegd te hebben, probeer elke dag maar eens 5200 kcal te consumeren met een drukke baan en sociaal leven!

Tijdens mijn cut zat ik rond 3400 kcal wat nog steeds ruim boven de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid van het voedingscentrum is, maar ik wel 0,3 a 0,4KG per week mee afviel. Deze kcal hou ik elke dag bij in een app zoals Myfitnesspall of FITATU, waarbij ik zelf mag kiezen wat ik lekker vind, mits ik op het eind van de dag maar aan de 100% van mijn macro’s zit met een marge van 5 a 10%.

En zo werken wij binnen Activate PT & Coaching ook met onze klanten. Geen voedingsschema’s, shakes, pillen, warmtebanden of andere gekke dingen. Wij hebben geen glazen bol waarin wij kunnen zien wat jij lekker vindt of niet. Jij mag zelf beslissen wat je eet met enkele spelregels hieraan verbonden! Personal trainers die jou op een dieet van rijst kip en broccoli zetten dien je ver van weg te blijven.

Wil jij meer weten van de wetenschap achter voeding en training en op die manier ook een bepaald doel nastreven kun je altijd contact met ons opnemen via de contactpagina

Hieronder nog enkele statistieken voor de fanatiekelingen.

Bulk 5226kcal K45 V29 E26% BW95,5KG BF18%

Cut 3116kcal K42% V29% E29% BW88KG BF?

Roeg Kuijpers

Personal trainer

*Positieve energiebalans betekend meer eten dan dat je verbruikt op een dag.

*Negatieve energiebalans betekend minder eten dan dat je verbruikt op een dag.

*Gains is een populaire term onder krachtsporters waar de gewonnen spiermassa mee bedoeld wordt.

*Macro’s zijn koolhydraten, vetten en eiwitten.

Bestaat een suikerverslaving?

SuikerverslavingEen suikerverslaving is duizend maal erger dan cocaïne is een welbekende uitspraak. Er zijn hele netflix-documentaires die dit bevestigen. En wat maakt jou dan een suikerjunkie? Of zijn we het allemaal en moeten we een sugarcleansing (bestaat dat uberhaupt) ondergaan?

Om antwoord op deze vraag te kunnen krijgen zal je eerst moeten weten wat een verslaving is! Volgens wikipedia is een verslaving een toestand waarin een persoon fysiek en/of mentaal van een gewoonte of stof afhankelijk is, zodanig dat hij/zij deze gewoonte niet, of heel moeilijk los kan laten. Als het lichaam deze stof of gewoonte moet loslaten kunnen er ernstige ontwenningsverschijnselen optreden bij de betreffende persoon. (1)

De hersenen spelen een grote rol bij verslaving. Stoffen als nicotine, alcohol en drugs hebben hier direct invloed op. Dit komt door de werking van deze stoffen op de zenuwcellen van de hersenen en de neurotransmitters. Vaak wordt hierbij het beloningssysteem geactiveerd door de aanmaak van extra dopamine. Het fijne gevoel wat hierbij ervaren wordt wil men vaker en zodoende gaan mensen ook vaker gebruiken. Een bijkomstigheid is echter dat door het gebruik van deze stoffen, de zenuwcellen in de hersenen veranderen. Ze worden minder gevoelig voor de neurotransmitters dopamine, maar ook andere stoffen, waardoor er meer nodig is om hetzelfde effect te creëren. Met andere woorden, het tolerantievermogen gaat omhoog.

Nu dit duidelijk is kun je het antwoord gaan zoeken op de vraag uit de titel. Net als alcohol en drugs beïnvloedt suiker het beloningssysteem. Óók suiker zorgt voor afgifte van dopamine. Er is echter toch een groot verschil tussen deze twee. Suiker heeft geen invloedt op de neurotransmitters, waardoor er geen ontwenningsverschijnselen plaatsvinden wanneer er gestopt wordt met het gebruik van suiker (compleet stoppen met suiker is overigens onmogelijk) en er is niet steeds meer nodig om hetzelfde gevoel  te ervaren. (23)

Fysiologisch gezien bestaat een suikerverslaving niet. Het eten van veel suiker is gewoontegedrag dat aangeleerd is door conditionering van prikkels die met suiker te maken hebben. Dit voldoet niet aan de criteria van ‘afhankelijkheid van een middel’ zoals deze verwoord is door de World Health Organisation (WHO)

Aangezien suiker de afgifte van dopamine stimuleert is het niet vreemd dat mensen spreken van een suikerverslaving. Alleen doet het consumeren van vetrijk eten, luisteren naar muziek of het lezen van een goed boek dit ook. Maakt dit een verslaving? Nee!

Dit is overigens geen vrijbrief voor overmatige suikerconsumptie. Suiker is slecht voor je tanden. Althans, technisch gezien is dit niet helemaal juist; suiker voedt de bacterie in de mond die zorgt voor tandbederf. Het is dus de bacterie die hier voor zorgt. Suiker leidt vaak ook tot een ongezonde verdeling van je macro (koolhydraten, vetten en eiwitten) en micro (vitamines en mineralen) nutriënten, met alle gevolgen ten koste van je gezondheid van dien!

Roeg Kuijpers

Personal trainer Weert e.o.

Quick fix

Je kunt er niet omheen op social media. Warmtebanden, sappen, kuren, detoxen, diëten, fatburners en zo kan ik nog even doorgaan.

Gisteren nog, een dame uit mijn vriendenlijst post en ik quote:

Niet normaal! 6 kilo kwijt op 3 weken tijd met deze kuur! Super veel energie ,een extreme focus, veel beter herstel na het trainen en eindelijk goed slapen! Kan je als ondernemer wel gebruiken.

Met hierbij een mooie voor en na foto.

Aangezien ze niet direct in de post zegt om wat voor kuur het gaat kijk ik even in de comments en wat blijkt, het gaat hier om een ordinaire salespitch. Iedereen die interesse toont in deze wonderkuur krijgt een privé-bericht, maar dat even terzijde.

Wat me meer stoort is de horde mensen (vooral dames) die interesse tonen in deze kuur. Ik begrijp het wel hoor, de mensheid is altijd opzoek naar een wondermiddel om strakker, sterker en fitter te worden. Wanneer iets flitsend, sexy en snel is verkoopt het! Echter is de waarheid anders en wellicht minder sexy.

Bovenstaande is een typisch voorbeeld van een quick fix. Met andere woorden een snelle oplossing voor een probleem. Helaas werkt een quick fix in 99,9% van de gevallen maar tijdelijk.

slide-3

Wanneer je kijkt naar gewichtsverlies, draait het puur om een negatieve energiebalans. Oftewel minder calorieën consumeren dan dat je verbruikt. Op de lange termijn val je dan af! Dit duurt wellicht wat langer, maar het resultaat, wanneer je dit op de juiste manier doet, is wel blijvend. Juist omdat je je niet bezig houdt met een quick fix maar met het veranderen van jouw levensstijl. Dit wordt onderbouwd door de wetenschap!

Activate Personal Training & Coaching maakt zich hiervoor sterk! Een fittere levensstijl door middel van gezonde gevarieerde voeding, waarbij je alles (in proporties) mag eten. Dit in combinatie met veel krachttraining waardoor de stofwisseling omhoog gaat. Immers, hoe meer spiermassa hoe hoger de ruststofwisseling. Geen cardio om af te vallen. Mocht je cardio daadwerkelijk leuk vinden is dit een ander verhaal.

Zeker geen pillen, poeders, shakes of andere quick fixes. Niet alleen werkt dit maar tijdelijk en eigenlijk dus helemaal niet, maar ook verstoor je jouw stofwisseling op een zodanige manier dat het alleen nog maar langer duurt om een blijvend resultaat te behalen!

Ben je geïnteresseerd in blijvend resultaat? Neem dan contact met ons op om te kijken wat wij voor jou kunnen beteken! Ook wanneer je die extra mile wilt gaan. Wil je net die laatste procenten vet eraf, net iets zwaarder kunnen deadliften, zonder hulp een pull up maken etc, juist met jou werken wij graag! Contact via: https://goo.gl/m5Uqo8 of bel direct met 0645730643.

Roeg Kuijpers

Activate Personal Training & Coaching

Alles over alcohol en wat het doet met jou als sporter!

fokke en sukke willen bier op marsVraag aan de gemiddelde persoon iets over alcohol en hij zal zeggen dat het nodig is om te relaxen ná een stressvolle dag. Vraag het je oma en ze zal waarschijnlijk omvallen alleen al bij de gedachte dat jij erover aan het denken bent om een paar glazen alcohol te gaan drinken. Vraag het aan die super dedicated gast in de gym en hij zal je vertellen dat hij never nooit die spierafbrekende rommel zal drinken.

Voor de meeste die dit lezen, zit je ergens in het midden qua wat boven beschreven staat. Je beseft dat alcohol niet echt goed voor je is, maar aan de andere kant hou je er gewoon teveel van om het helemaal te laten.

Verborgen calorieën

Om de effecten van alcohol volledig te kunnen waarderen, moet je eerst beseffen wat alcohol bevat, en hoe dit in het lichaam afgebroken wordt. Alcohol kun je zien als een 4de macronutriënt (naast koolhydraten, vetten en eiwitten) Koolhydraten en eiwitten bevatten 4 calorieën per gram, vetten 9 calorieën en alcohol bevat er 7 per gram. Aangezien alcohol makkelijk in grote getale geconsumeerd kan worden, verklaard waarom het aankomen in gewicht snel gebeurd bij regelmatig alcoholgebruik. Extra aantekening hierbij is dat deze calorieën-inhoud alleen geld voor de alcohol en niet voor de calorieën in mixdranken of geprepareerde methodes (bier, wijn). Deze komen er nog eens extra bij!

Problemen voor jouw metabolisme

Zoals jij (hopelijk) wel weet, kom je aan in gewicht wanneer je meer consumeert dan wanneer je verbruikt, en val je af wanneer je minder consumeert dan wat je verbruikt op een dag. Wanneer alcohol is geconsumeerd, wordt het metabolisme (afbreken) van eiwitten koolhydraten en vetten stop gezet, en de focus in het lichaam wordt gelegd op het afbreken van de alcohol (1) (2). Gezien dat alcohol geen voedingswaarde heeft in het lichaam en giftig is in grote hoeveelheden, het nieuwe doel van het lichaam is het afbreken van deze alcohol vóórdat het verder gaat met het afbreken van andere bronnen van calorieën. Voor iemand die bezig is met het afbreken van lichaamsvet (simpelweg gewichtsverlies) wordt dit dus on hold gezet totdat het lichaam de alcohol volledig verwijderd heeft uit het lichaam, wat resulteert in verminderd vetverlies en meer ophopend vet (door de extra calorieën die het met zich meebrengt).

Wat doet het met jouw workout?

Jouw prestaties in de gym kunnen al beïnvloed worden wanneer jouw vochtbalans 3-4 procent minder is dan normaal (3). Alcohol onttrekt vocht uit het lichaam. Dat wil zeggen dat het het hormoon ADH triggert wat er weer voor zorgt dat je vaker naar het toilet moet en overmatig urine wordt verwijderd uit het lichaam (4).

Dit, in combinatie met het verwaarlozen van het drinken van water wanneer alcohol geconsumeerd wordt lijdt tot dehydratie, wat er weer voor zorgt dat de workout de dag ná een nacht vol drank suboptimaal is!

Makkelijke tip wanneer je besluit te gaan drinken is 1 glas water te drinken voor elk glas alcohol wat je consumeert. Scheelt je gelijk een hoop hoofdpijn!

Borowitz-Republicans-Spend-Money-On-Alcohol-1200Hormonale belemmering

Als je je nog niet aan het bedenken bent om je ticket te verkopen voor de bier olympics dit weekend, besef dan dat het bij bovenstaande nog niet ophoudt. Het is algemeen bekend dat testosteron een grote factor is het verbeteren van jouw spierkracht en omvang. Alcohol zorgt er helaas voor dat testosteron levels gereduceerd worden terwijl alle andere factoren in het lichaam gelijk blijven (5). Zeker wanneer je in een vetverlies fase zit, wordt het aangeraden om verdere verlaging van testosteron levels zoveel mogelijk te beperken voor het behoudt van spiermassa.

Beter dan helemaal geen alcohol meer?

Het is evengoed mogelijk om te genieten van het leven met een aantal glazen alcohol, zonder dat dit je hele fysiek omver gooit.

Zeker in een bulkfase (meer energie binnenkrijgen dan verbruikt wordt om spiergroei te optimaliseren) zijn er een aantal mogelijkheden om verlies van spiermassa en potentieel aanwinst in vetmassa zo klein mogelijk te houden. De makkelijkste is om het gebruik van vetten en koolhydraten omlaag te brengen en de overgebleven calorieën die dit met zich meebrengt om te zetten naar de calorieën uit alcohol.

Aantekening bij bovenstaand verhaal is dat de negatieve effecten voornamelijk van toepassing zijn op frequente of chronische drinkers. Voor diegene die hun alcoholgebruik beperken en bewust zijn van hun inname, kunnen deze effecten geminimaliseerd worden of zelfs voorkomen worden. Net als flexibel diëten waarbij sporters kunnen genieten van hun favoriete voedingskeuzes, kan ook alcohol geconsumeerd worden met de hulp van bewustzijn en gematigdheid.

Ik raad altijd aan om mixdranken te drinken met een shot sterke drank en een light-product. Voorbeeld: bacardi cola light. Dit scheelt je de helft t.o.v. een biertje en over het algemeen doe je  er langer mee! En nee, aspartaam (dé suikervervanger in light-producten) is niet slecht voor je!

Proost!

Roeg Kuijpers

Personal trainer bij Activate PT & Coaching

  1. Siler, S. Q., Neese, R. A., Christiansen, M. P., & Hellerstein, M. K. (1998). The inhibition of gluconeogenesis following alcohol in humans. American Journal of Physiology – Endocrinology and Metabolism, 275(5). Retrieved from http://ajpendo.physiology.org/content/275/5/E897.full
  2. Raben, A., Agerholm-Larsen, L., Flint, A., Hoist, J., & Astrup, A. (2002). Meals with similar energy densities but rich in protein, fat, carbohydrate, or alcohol have different effects on energy expenditure and substrate metabolism but not on appetite and energy intake [Abstract]. The American Journal of Clinical Nutrition. Retrieved from http://ajcn.nutrition.org/content/77/1/91.short
  3. Armstrong, L. E., Maresh, C. M., Castellani, J. W., Bergeron, M. F., Kenefick, R. W., Lagasse, K. E., & Riebe, D. (1994). Urinary Indices of Hydration Status. International Journal of Sport Nutrition, 4(3), 265-279. doi:10.1123/ijsn.4.3.265
  4. Maughan, R. J., Leiper, J. B., & Shirreffs, S. M. (1996). Restoration of fluid balance after exercise-induced dehydration: effects of food and fluid intake. European Journal of Applied Physiology and Occupational Physiology, 73(3-4), 317-325. doi:10.1007/bf02425493
  5. Gordon, G. G., Altman, K., Southren, A. L., Rubin, E., & Lieber, C. S. (1976). Effect of Alcohol (Ethanol) Administration on Sex-Hormone Metabolism in Normal Men. New England Journal of Medicine, 295(15), 793-797. doi:10.1056/nejm197610072951501

Afvallen met een McDonalds-dieet

Afgelopen week stelde ik de vraag op mijn facebookpagina of je d.m.v. alleen maar McDonalds te eten af zou kunnen vallen. De antwoorden hierop waren uiteenlopen, van simpelweg ja, of ja maar niet voor iedereen, tot nee, dit kan echt niet gezond voor je zijn!

Voor mij was dit al duidelijk, maar er blijkt dus een grote verdeeldheid te zijn wat betreft de gedachtes hierover. Toch is het antwoord heel simpel, dit is namelijk JA! Of het gezond is, is een tweede. Hier kom ik later even op terug.

De basis van gewichtsverlies is een negatieve energiebalans. Deze zal je dus eerst moeten berekenen (b.v. met behulp van de formule van Harris-Benedict: https://goo.gl/tksAsq  ) Ga je tussen de 300 en 500 Calorieën er onder zitten, val je op een gezonde manier af. Apps als Myfitnesspall of Calorieënteller by fatsecret zijn handige apps die jouw een overzicht geven van de hoeveelheid aan Calorieën die je binnen krijgt op een dag.

product_mcdonalds

Even terugkomend op de vraag of het gezond is om op deze manier af te vallen. Dit is zéér zeker niet het geval. Jouw dagelijkse voeding moet bestaan uit een juiste afweging in percentages van koolhydraten vetten en eiwitten (de macronutriënten). Daarnaast zul je voldoende vitamines en mineralen (de micronutriënten) binnen moeten krijgen. Een gemiddelde McDonalds maaltijd zit véél te hoog in vetten en koolhydraten, en veel te laag in vitamines en mineralen. Daarnaast zit het erg hoog in Calorieën waardoor je relatief maar weinig mag eten, voordat je al aan jouw dagelijkse behoefte zit. Ter vergelijking: bij één big mac met 150gram frietjes zit je al tegen de 1000 Calorieën aan.

Erg interessant om te zien dat de kennis over voeding, afvallen nog steeds zéér beperkt is bij veel mensen. Waar men probeert om een gezondere levensstijl er op na te houden, mist vaak de kennis om dit ook echt te doen.

De beste keuze om op een gezonde manier af te vallen, is door je kennis te vergroten over gezonde voeding, en deze in de praktijk te brengen. Daarnaast op een verantwoorde manier hard trainen. En bovenal genieten van het leven!

Op mijn website vind je allerhande blogs met betrekking tot voeding, training en algehele fitheid. Deze zijn niet gebaseerd op de allerlaatste fitnesstrends, of wat men leest in de Men’s health of de Linda, maar over het algemeen wetenschappelijk onderbouwd. Daarnaast zijn ze ook nog eens leuk om te lezen. Vind ik zelf dan!

Roeg Kuijpers

Activate Personal Training & Coaching

Lichaamsbeweging als antidepressivum

foksukherfst3Iedereen voelt zich wel eens down of wat minder vrolijk. Het kan niet altijd feest zijn immers. Het wordt vervelend wanneer deze gevoelens na verloop van tijd niet weg gaan, en zich zelfs door ontwikkelen.

Depressiviteit is helaas een veel voorkomende ziekte in Nederland. Op basis van een bevolkingsonderzoek hadden in 2011 649.500 mensen last van een stemmingsstoornis, waarvan 550.300 een depressieve stoornis hadden, in de leeftijd tussen 18 en 65 jaar (1). Deze depressieve stoornis kan zich op verschillende manieren uiten, maar globaal kun je zeggen dat iemand die depressief is zich lusteloos voelt, vaak moe is en weinig tot geen interesse meer toont in dingen.

Wanneer je deze klachten hebt kun je er voor kiezen om de huisarts te raadplegen, die je vervolgens naar een psycholoog toe zal sturen, wat geen slechte keuze is. Grote kans dat er bij ernstige klachten wordt gesproken over medicatie. Antidepressiva wordt inmiddels al aan 1 miljoen (!) Nederlanders voorgeschreven (2). Dat het ‘t probleem niet verhelpt, maar onderdrukt, is over het algemeen bekend. Dit hoeft niet persé slecht te zijn, aangezien je in die tijd er wel zelfstandig, met hulp van een psycholoog, aan kunt werken om het weer beter te maken.

De meningen over het gebruik van antidepressiva zijn uiteenlopend. Dat je er klachten van kunt krijgen als het aankomen in gewicht, of compleet emotieloos wordt, zijn niet te flauw. Echter zweren er andere bij, en heeft het hun echt geholpen in hun strijd tegen depressiviteit.

Maar er is nog een middel wat bewezen helpt tegen depressiviteit. Je hoeft er geen pillen voor te slikken, of naar een dure psycholoog of psychiater. Dit middel is simpelweg beweging! Volgens een nieuwe review waarbij 39 studies werden geanalyseerd biedt lichaamsbeweging voordelen aan depressie (3). Globaal gezien toont deze review aan dat lichaamsbeweging dezelfde impact heeft op een depressie als psychotherapie of farmacotherapie. Met andere woorden, door te sporten kun je de donkere wolken wegjagen die zich om je heen hebben opgebouwd, in dezelfde mate als praten met een psychotherapeut of medicatie dit zouden kunnen. Het is zelfs zo dat bij de behandeling  van milde tot matige depressie, het volgen van een bewegingsprogramma beter werkt (4).

Door het volgen van een bewegings- sportprogramma komt er endorfine vrij in je lichaam dat er voor zorgt dat je je fitter en energieker voelt door de dag heen. Endorfine is een morfineachtige stof die het vermogen heeft om pijnstilling te veroorzaken evenals een gevoel van welbevinden en geluk. Zeker de laatste punten helpen bij je depressie.

Eindconclusie: Ga niet te mild om met je depressieve klachten. Praat erover met je huisarts. Ik sluit in dit blog het nut van een psychotherapeut of medicatie helemaal niet uit. Het is zelfs bewezen dat medicatie bij ernstige vormen van depressiviteit goed kunnen helpen (5), alleen heb ik als personal fitness trainer de positieve kanten van beweging naar voren laten komen in het bovenstaande. Ga als je wilt beginnen met sporten aan de slag met een professional die een op maat gemaakt plan voor je op kan stellen, waarbij je verantwoord en op een veilige manier kunt werken aan je lichamelijke ontwikkeling en je je eventuele depressie voor goed de deur uit kunt jagen.

Roeg Kuijpers

Personal trainer

1 http://www.nationaalkompas.nl/gezondheid-en-ziekte/ziekten-en-aandoeningen/psychische-stoornissen/depressie/omvang/

2 http://www.ggznieuws.nl/home/1-miljoen-nederlanders-aan-de-antidepressiva/

3 http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24026850

4 http://www.tijdschriftvoorpsychiatrie.nl/assets/articles/articles_2889pdf.pdf

5 http://journals.plos.org/plosmedicine/article?id=10.1371/journal.pmed.0050045

E-nummers: gevaarlijk of niet?

Door mijn beroep wordt ik vaak aangesproken over alles wat gaat over voeding en training. Een hot item is e-nummers. De één vraagt netjes mijn mening, de ander wil met e-nummers absoluut niks te maken hebben, want dit veroorzaakt hyperactiviteit, kanker en wat al niet nog meer. Ik ga altijd graag de discussie aan, en kom vaak tot de conclusie dat de kennis bij de tegenpartij zéér beperkt of gewoon onjuist is (voor en tegenstanders). In dit blog ga ik duidelijkheid scheppen in de wirwar aan informatie die te vinden is op het internet en daarbuiten.

Wat zijn E-nummers?

Om uberhaupt een mening te vormen over E-nummers zul je eerst moeten weten wat het zijn. E-nummers vind je terug in voeding met als voornaamste doel om de eigenschappen van levensmiddelen (geur, kleur, smaak, structuur) te behouden. E-nummers zijn additieven (toevoegingen) die door de Europese Unie zijn goedgekeurd om te gebruiken in levensmiddelen. Wanneer blijkt dat het additief ongevaarlijk is en in alle EU landen wordt toegelaten krijgt de stof een E-nummer. E-nummers zitten overal in. Personen die beweren E-nummer vrij te eten houden een dieet over van water, zout en suiker, en geven daarmee gelijk aan dat ze geen flauw benul hebben. (1)

Vaak wordt gedacht dat E-nummers een chemisch-synthetische achtergrond hebben, echter is dit niet altijd het geval. Zo komt E330 uit citroen, is E300 een andere benaming voor vitamine C, heeft het sap van rode bieten het E-nummer E162 gekregen, en bevat eieren onder meer lectihine E322, betacaroteen E160a en lysozym E1105.

spreekbeurt-snoep

Wat doen E-nummers?

E-nummers kunnen op verschillende manieren toegepast worden en zijn onder te verdelen in de volgende categorieën: kleurstoffen, conserveermiddelen, antioxidanten en voedingszuren, emulgatoren, stabilisatoren, verdikkingsmiddelen en geleermiddelen, zuurteregelaars antiklontermiddelen en rijsmiddelen, smaakversterkers, zoetstoffen, verpakkingsgassen en diverse. Voor een uitgebreide samenvatting over deze verschillende categorieën verwijs ik je door naar deze pagina van de consumentenbond.

141217-colaAspartaam E951

Een van de bekendste en beruchtste E-nummers is E951 oftewel aspartaam, en zodoende geef ik deze even een aparte vermelding. Wanneer ik aspartaam intyp in google kom 248.000 hits tegen met op nummer 1 een link van het voedingscentrum waarin wordt beweerd dat het veilig is, en link 2 is van aspartaam.com waarin wordt beweerd dat het kankerverwekkend is en in z’n geheel ongeschikt voor kinderen. Erg verwarrend voor een leek die wat meer duidelijkheid wilt dus!

Op de website van aspartaam.com wordt verwezen naar een onderzoek van het Ramazzini instituut waarin zéér zorgwekkende uitkomsten uit kwamen, o.a. leukemie. (2) Echter is deze info achterhaald, simpelweg omdat de hoeveelheden aspartaam die de testratten toegediend kregen, extreem hoog was, en voor een zéér lange tijd toegediend werden. Ter info, de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid aspartaam voorgeschreven voor een mens is 100x minder dan de hoeveelheid waarbij ratten bepaalde klachten kregen (relatief gezien, aangezien ratten een veel lager lichaamsgewicht hebben) Omgerekend zou je b.v. 4 liter frisdrank (cola light, crystal clear) per dag moeten drinken om in de gevarenzone te komen. Elke dag! Voor een zéér lange tijd!

Conclusie is dus dat aspartaam veilig is, mits het niet in extreme mate wordt geconsumeerd. (3)(4) 

Southampton six

Een kanttekening wat veiligheid betreft kan gemaakt worden bij een 6-tal kleurstoffen  (AZO kleurstoffen) die de Southampton Six worden genoemd. In tegenstelling tot veel natuurlijke kleurstoffen blijven deze stabiel bij blootstelling aan hitte, licht en zuurstof, en worden vooral toegepast in snoep, frisdrank en alcoholische dranken.

In 2008 heeft de EFSA (European Food Safety Authority) de veiligheid van het gebruik van deze kleurstoffen heronderzocht. In het rapport kwam het volgende statement van de EFSA naar voren: Het is onwaarschijnlijk dat orale consumptie van deze kleurstoffen, individueel of in combinatie, bijwerkingen zouden triggeren in het menselijk lichaam bij normaal gebruik (5).

De EFSA heeft in haar review ook twee Britse onderzoeken meegenomen (6)(7). Volgens de EFSA kwam het in de onderzoeken niet naar voren dat de consumptie van individuele kleurstoffen zou leiden tot hyperactiviteit. Toch was de tweede Southampton studie voor het Europees parlement voldoende om de conclusie van de EFSA gedeeltelijk naast zich neer te leggen, en hebben ze verplicht om vanaf 2010 op etiketten van producten met één of meerdere van deze kleurstoffen een waarschuwing te plaatsen die luidt: (E-nummer) kan de activiteit of oplettendheid van kinderen nadelig beïnvloeden.

azo-kleurstoffen-4

En nu? Hoewel er nog steeds producten in de supermarkt verkocht worden die deze kleurstoffen bevatten zijn er voldoende alternatieven. Er is nog steeds onduidelijkheid over het effect van deze kleurstoffen, maar je zou dus kunnen kiezen voor een alternatief.

Conclusie

Met wellicht een uitzondering van de southampton six, zijn E-nummers compleet veilig om te consumeren. Sterker nog, je ontkomt er niet aan om E-nummers te consumeren in meer of mindere mate. Ook aspartaam is bij normaal gebruik veilig om te gebruiken en zodoende een goed alternatief voor suiker. Uiteraard is een gevarieerd en uitgebalanceerd dieet de gezondste keuze. Laat je niet gek maken door alle zin en onzin die je vind op het internet maar hou je bij de feiten, zoals je deze terug kunt vinden in dit blog.

1 http://edepot.wur.nl/159786

2 http://www.ramazzini.org/wp-content/uploads/2008/03/Aspartame-induces-lymphomas-and-leukaemias-in-rats_2005.pdf

3  http://www.tandfonline.com/doi/abs/10.1080/10408440701516184?journalCode=itxc20

4 http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3198517/

5 http://www.efsa.europa.eu/sites/default/files/scientific_output/files/main_documents/1778.pdf

6 http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15155391

7 http://cspinet.org/new/pdf/mccann.pdf

De effecten van rust

Oke, dus je voeding is prima en met de training zit het ook wel snor! Maar hoe zit het met je rust? Krijg jij door je  (te) drukke schema vaak ook te weinig slaap? Dikke kans! Ik bedoel die tentamens moeten geleerd worden, je eigen bedrijf heeft prio nr. 1 en in het weekend een keer flink op stap tot in de vroege uurtjes is altijd leuk!

Om een optimaal resultaat te bereiken in jouw doel (aankomen, afvallen, algemene fitheid etc.) zijn er drie dingen belangrijk. En wel even (!) belangrijk. Namelijk voeding, training en rust! Uit onderzoek blijkt echter dat 35% van de bevolking een slaaptekort heeft, wat het resultaat van een gezond voedingspatroon kan verminderen. Bij minder slaap bleek dat de hoeveelheid vetverlies met iets meer als de helft afnam ondanks het aanhouden van eenzelfde dieet van mensen die wel genoeg slaap kregen (1)

Spring-Sleep-TipsEen tekort aan slaap (minder dan 6 uur) schopt je hongergevoel in de war. Het hongergevoel wordt namelijk gecontroleerd door twee hormonen; leptine en ghreline. Hoe minder leptine je produceert, hoe leger je maag zich voelt . Hoe meer ghreline je produceert, hoe meer je het hongergevoel stimuleert en de hoeveelheid vet die je opslaat verhoogt. Beter gezegd, de aanmaak van deze twee hormonen moeten in balans zijn. Echter maakt slaaptekort dit vrijwel onmogelijk (2) 

In datzelfde onderzoek komt naar voren dat een tekort aan slaap, je cortisol-level doet stijgen. Cortisol wordt ook wel het stresshormoon genoemd, wat veelvuldig in verband gebracht wordt met de toename van vet (3) Daarnaast heeft cortisol een katabolische werking (4)

Ook tast een slaaptekort de activiteit in je frontale kwab (hersenen) aan, die je complexe besluitvorming regelt. Met andere woorden, je grijpt sneller naar eten wat je beter niet kunt eten om je doel te bereiken. Ook verhoogd het de beloningsregio aan in je hersenen, waardoor je eerder geneigd bent om je vol te stoppen met calorierijke voedingsstoffen (5) (6) (7)

Meer dan genoeg redenen staan hierboven beschreven om voldoende nachtrust als prioriteit te stellen. Behaal je niet de resultaten die je verwacht terwijl je voeding en training 100% is, moet je serieus een gaan kijken naar je rust(slaap)-gedrag. Hoeveel slaap je nodig hebt elke dag, hangt van teveel factoren af om hier een aantal uur aan te binden. Als vuistregel wordt echter vaak 8 uur aangenomen.

Slaap lekker!

Roeg Kuijpers

Personal trainer

Activate Personal Training & Coaching

1 Insufficient sleep undermines dietary efforts to reduce adiposity http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20921542

2 A single night of partial sleep deprivation induces insulinresistance in multiple metabolic pathqays in healthy subjects. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20371664

3 Enhanced cortisol production rates, free cortisol, and 11B-HSD-1 expression correlate with visceral fat and insulin resistance in men: effects of weight loss http://ajpendo.physiology.org/content/296/2/E351.short

4 Cortisol – Essential adaptation hormone in exercise http://www.researchgate.net/profile/Mehis_Viru/publication/8367555_Cortisol–essential_adaptation_hormone_in_exercise/links/5448da0d0cf22b3c14e336b4.pdf

5 The impact of sleep deprivation on food desire in the human brain http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23922121

6 Acute sleep deprivation enhances the brain’s response to hedonic food stimuli: an fMRI study http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22259064

7 Acute sleep deprivation increases portion size and affects food choice in young men http://research-information.bristol.ac.uk/en/publications/acute-sleep-deprivation-increases-portion-size-and-affects-food-choice-in-young-men(43037821-4550-4e5b-9949-ff5018e9026e)/export.html

45 redenen om te sporten en juist te eten die niet gaan over gewichtsverlies DEEL II

Al vele jaren lijkt gewichtsverlies hetgeen wat in ieders gedachte zit. Een gezond gewicht is zeker een mooi doel als we het hebben over juist eten en sporten, maar het zou niet de belangrijkste focus moeten hebben (uitzonderingen daargelaten) Sterker nog, het zou niet eens de top 10 moeten halen. Bovendien is het getal op de weegschaal geen betrouwbare indicator  van je gehele gezondheid. Daarnaast bewijst deze studie dat mensen die diëten (iehh eng woord) of sporten, alleen om gewichtsverlies te bewerkstelligen, een stuk sneller stoppen dan mensen die dit doen voor andere redenen. Daarom volgen hieronder 45 redenen om te starten met een gezondere levensstijl die niks te maken hebben met je gewicht.

Deel I ging over training. Dit deel gaat over voeding.

EatRight

Het zorgt voor een dikkere portemonnee. 

Je hoort mensen wel eens zeggen dat gezond eten duurder is als bewerkte voeding, en onderzoek bevestigd dat. Maar voordat je je bloemkool in gaat ruilen voor een dikke friet met wijst onderzoek ook uit dat wanneer je kijkt naar de kosten die je bespaard door het voorkomen van gezondheidsklachten, zoals hierboven beschreven, je uiteindelijk nog steeds een stuk goedkoper uit bent!

Gezonde voeding beschermt je botten 

Bezig zijn met een gezond uitgebalanceerd dieet, met hierin alle nutriënten aanwezig die nodig zijn, zorgt voor onderhoud van je skelet, voorkomt osteoporose en botfracturen op latere leeftijd.

Het geeft een boost aan je vruchtbaarheid. 

Voor de mannen: Een recente studie laat zien dat het eten van vis een boost geeft aan jouw sperma. Voor vrouwengeld dat een goed dieet nog belangrijker is voor hun potentie, zoals een andere studie laat zien, waarin staat dat een variëteit  aan gezonde voeding de nummer 1 oorzaak was van betere potentie bij vrouwen die geen anticonceptie gebruiken.

Het overwint kramp.

Dames, er is een remedie tegen menstruatieklachten die te maken heeft met voeding, en nee het is niet gebaseerd op ‘van horen zeggen’. Moderne wetenschap bevestigd deze: De vezels in groenten en fruit voorkomen een opgeblazen gevoel, voeding die rijk is aan magnesium (zoals donkere chocolade) voorkomen kramp, ijzer in rood vlees helpt bij vermoeidheid, calcium in melkproducten werkt kalmerend en de zink in groene planten kan stemmingswisselingen verminderen.

personal trainer weert

Het maakt je vrolijker.

Op dagen dat jonge volwassenen meer fruit en groenten aten waren ze kalmer, vrolijker en meer ondernemend dan normaal volgens deze studie. In dit onderzoek komt zelfs naar voren dat vrolijke gedachten een direct gevolg zijn van het eten van meer groenten.

Het geeft je een waterdicht immuunsysteem.

In je leven ga je pennen delen met andere, businesscards afgeven en ontvangen en handen schudden van mensen met een bedenkelijke hygiëne. Oftewel, je komt in aanraking met diverse bacteriën. In onderzoek komt naar voren dat het regelmatig eten van groenten en fruit voorkomt dat je ziek wordt. In deze studie staat dat mensen die dit veelvuldig aten, minder vaak ziek waren dan gemiddeld, ongeacht wat ze voor de rest aten. En deze groenten mag je best op smaak brengen met knoflook: Mensen die regelmatig knoflook eten hebben 64% minder kans op griep en herstellen er sneller van dan mensen die dit niet doen. Je gaat er wel van uit je mond stinken, maar je moet er wat voor over hebben natuurlijk!

Het hersteld je DNA. 

Heb jij het ooit wel eens gehad over ‘slecht’ DNA, in de zin van dat er b.v. in je familie een geschiedenis van hartklachten zit? In deze studie komt naar voren dat een gezond dieët goed DNA kan bevorderen en slecht DNA “uit kan zetten” wat kan leiden tot voordelen op de langere termijn en die zelfs meegenomen kunnen worden naar de volgende generatie.

Je zult geen neuscorrectie krijgen door goede voeding, maar je kunt jezelf wel eten naar minder kans op hartklachten, en zelfs je kinderen hiervoor sparen.

personal trainer

Het kan helpen bij de genezing van het prikkelbaardarmsyndroom.

Het prikkelbaardarmsyndroom staat gelijk aan buikpijn en een afwijkende stoelgang. Dat wil je dus niet! Nieuw onderzoek heeft een relatie aangetoond tussen bacteriën die leven in de darm en de kans op P.B.S., en het verhelpen van de klachten hiervan door het eten van probiotica. En kijk hierbij niet alleen naar yoghurt, maar bijvoorbeeld ook kefir of kimchi.

Het maakt je (toekomstige) kinderen slimmer. 

Vrouwen die een dieet hebben hoog in omega 3 en dan specifiek DHA wat één van de bestandsdelen is in omega 3, krijgen kinderen met een hoger IQ op de leeftijd van 4 jaar, dan vrouwen die vis (rijk aan omega 3) ontwijken.

En het maakt niet alleen je kinderen slimmer, maar jezelf ook. 

Visolie (omega3) is niet alleen voor kinderen. Het eten van meer vis kan een boost geven aan jouw cognitieve capaciteiten. Daarbij voorkomt het geheugenverlies op latere leeftijd zoals staat in deze neurowetenschappelijke studie.

Voeding is de ultieme workout booster.

Net zoals dat training je kan helpen beter te eten, kan beter eten je helpen om te knallen in de gym. Zoals je waarschijnlijk weet breekt training je af. Het is zwaar voor je spieren, botten en cardiovasculaire systeem. De manier waarop je lichaam zich herstelt maakt je sterker, en gezonde voeding ondersteund die groei en herstel.

Het maakt je relax. 

Tryptofaan is een essentieel aminozuur. Essentieel wil zeggen dat het lichaam deze niet zelf aan kan maken en zodoende moet deze dus door voeding in het lichaam verkregen worden.

Onderzoekers kwamen erachter dat mannen die stopten met inname van tryptofaan een onmiddellijk verhoogd risico hadden op angst, en sommige ervaarde zelfs paniekaanvallen. Maar zodra ze weer tryptofaan tot zich namen kwamen ze gelijk weer tot rust. Producten waar dit onder andere in voorkomt is kalkoen, donkere chocolade, havermout, gedroogd fruit, zaden, eieren, vis en melk. Het is niet nodig om deze stof te supplementeren. Indien de voeding in balans is, krijgt men voldoende binnen van dit aminozuur.

personal training weert

Het zorgt voor een gladde huid. 

Op de middelbare school hebben we allemaal wel eens last gehad van acné. De een wat erger dan de ander. Maar het feit dat je nu volwassen bent wilt niet zeggen dat dit het einde is van een onzuivere huid. Als je nog steeds last hebt van onzuiverheden op de huid kijk dan eens naar wat je op je bord hebt liggen. Onderzoekers zeggen dat het mogelijk is dat je je naar een gladdere huid kunt eten. Suikerachtige producten, melk en bewerkte granen zijn allemaal gelinkt aan acné of rosacea. Nieuw onderzoek wijst uit dat het verwijderen van deze voeding dit probleem op kan lossen. Hoewel de effecten niet consequent waren is het de moeite waard om te kijken of het helpt.

Het verhoogd je libido.

Verschillende voeding wordt in verband gebracht als afrodisiacum, lees chocolade en oesters. Echter is het zo dat dit vaak gaat om een placebo-effect. Dit onderzoek suggereert dat we eens moeten kijken in de kruidenhoek. Er kwam naar voren dat saffraan en gember  een meetbaar verhoogd sexueel verlangen veroorzaakt in beide geslachten.

Het voorkomt slapeloosheid. 

50% van de volwassen bevolking heeft wel een slecht geslapen over een periode die langer duurde dan drie weken, wat daarmee slapeloosheid een van de meest voorkomende klachten is die mensen hebben over hun gezondheid. Gelukkig kan de juiste voeding jou helpen om weer in slaap te komen. Deze studie laat zien dat een smaakvolle smoothie van zure kersen zorgde voor, gemiddeld, 90 minuten slaap per nacht méér. Ander onderzoek laat zien dat magnesium, gevonden in voeding zoals donkere chocolade en granen hielpen om mensen sneller in slaap te laten vallen met minder kans op wakker worden in de nacht. Als laatste, in een derde studie, kwam naar voren dat mensen die gefermenteerde melkproducten aten als yoghurt langer sliepen en een hogere kwaliteit in slaap ervaarden.

personal training nederweert

Het verzacht pijnlijke spieren.

Volgens verschillende studies herstellen je spieren sneller na een workout wanneer je de juiste voeding tot je neemt. Volgens onderzoek is de belangrijkste factor proteïnen, omdat deze voedingsstof verantwoordelijk is voor het opbouwen en herstellen van spiermassa.

Het verminderd het verlangen naar “slechte” voeding. 

Het starten van de dag met een eiwitrijkke maaltijd reduceert het verlangen naar junkfood later op de dag, aldus dit onderzoek. In plaats van dat je denk dat je je onthoudt van junkfood, ga je er simpelweg minder aan denken. Ook komt er naar voren dat het eten van een gezonde, eiwitrijk ontbijt het dopaminegehalte in je hersenen kan verhogen.

Het geeft je energie. 

De volgende keer dat je je vermoeid voelt, skip dan de enegrydrinks en ga rechtstreeks naar de blender. Niet alleen kan een langdurig gebruik van cafeïne gebruik je vermoeider maken doordat het je slaappatroon verstoord, maar het kan ook zorgen voor meer stress, wat je ook nog eens geestelijk meer vermoeid maakt. In plaats daarvan maak eens een shake met een balans in koolhydraten en eiwitten om prestaties en herstel te verbeteren. Een studie onder atleten laat zien dat degene die hun eiwitten/koolhydraten shake dronken een hele verbetering zagen in hun prestaties op een test dan degene die het alleen hielden bij koolhydraten.

personal training weert

Het maakt je een snellere renner. 

In deze studie komt naar voren dat renners die bieten aten een behoorlijke toename zagen in hun uithoudingsvermogen en snelheid. Hou het wel bij hele bieten, en niet bij bietensap of extract aangezien het effect vooral gezien werd bij het eten van de hele biet. Een andere studie laat zien dat het eten van een mediterraanse dieet (veel vis, olijfolie, noten) een verbetering laat zien van hun uithoudingsvermogen en verbeteringen zagen in hun cardiovasculaire gezondheid.

Het maakt je een winnaar in het leven.

In waarschijnlijk de schattigste test, onderzoekers van Stanford laten kinderen achter met overheerlijke marshmallows in de ultieme battle naar vastberadenheid. Het resultaat, beschreven in het boek The marshmallow test, laat zien dat de kids die genoeg wilskracht hadden om de marshmallows te laten staan, hoger scoorden in hun toetsen op school en later meer succes hadden als volwassenen.

ROEG KUIJPERS

PERSONAL TRAINER WEERT NEDERWEERT

ACTIVATE PERSONAL TRAINING & COACHING

45 redenen om te sporten en juist te eten die niet gaan over gewichtsverlies.

80% van de cliënten die een beroep op mij doen als personal trainer, doen dit omdat ze gewicht willen verliezen. Al vele jaren lijkt gewichtsverlies hetgeen wat in ieders gedachte zit. Een gezond gewicht is zeker een mooi doel als we het hebben over juist eten en sporten, maar het zou niet de belangrijkste focus moeten hebben (uitzonderingen daargelaten) Sterker nog, het zou niet eens de top 10 moeten halen. Bovendien is het getal op de weegschaal geen betrouwbare indicator  van je gehele gezondheid. Daarnaast bewijst deze studie dat mensen die diëten (iehh eng woord) of sporten, alleen om gewichtsverlies te bewerkstelligen, een stuk sneller stoppen dan mensen die dit doen voor andere redenen. Daarom volgen hieronder 45 redenen om te starten met een gezondere levensstijl die niks te maken hebben met je gewicht.

TRAINING

BreakSweat

Het werkt als een anti-depressiva. 

Of je nu last hebt van de depressiviteit in de winter (misschien niet helemaal van toepassing tijdens het schrijven van dit blog) of je bent chronisch depressief, dit gevoel kan alles een stuk lastiger maken in het leven. Antidepressiva medicatie zijn een godsgeschenk voor sommige mensen, maar deze studie laat zien dat mensen die lijden aan depressie, en begonnen aan sportieve activiteiten, net zoveel vooruitgang boekten als mensen die bezig waren met medicatie.  Na 4 maanden kon zelfs 60 a 70% niet meer geclassificeerd worden als iemand met een depressie. Beter nog, de uitkomst van een opvolg-studie was dat de gevolgen van beweging langer vasthielden dan die van medicatie.

Het verminderd de symptomen van menstruatie 

Oke oke , menstruatie is vervelend.. (denk ik dan) en het is iets waar jullie dames elke maand mee moeten leven, maar dat betekend niet dat er niets is wat jullie daar aan kunnen doen. In deze studie werden 40 non- atletische meiden in de leeftijd van 18 tot 25 gevolgd  die 8 weken, 3 x in de week, een cardio workout deden van 60 minuten. Achteraf werd er gevraagd hun menstruatiesymptomen te beschrijven. Vooral depressie en boosheid, waren een stuk verminderd. Zo erg zelfs dat de onderzoekers wel moesten concluderen dat beweging voorgeschreven zou moeten worden als een genezing (in ieder geval gedeeltelijk) voor menstruatie.

Het verminderd stress en angst 

Vraagje: wanneer je super gestrest bent en bang bent dat _________ (op de stippellijn vul je b.v. in dat je ontslagen wordt, je chronisch ziek bent of dat je favoriete serie ten einde loopt) wat is dan de snelste manier om weer tot rust te komen? A: een grote bak Ben & Jerry’s leegeten? B: Het ondergaan van een serieus zweetfestijn? C: je moeder bellen? Sorry moeders, maar wetenschappers zeggen dat bewegen (en met bewegen bedoel ik niet naar de koelkast en terug) de snelste manier is om je cortisol levels weer op peil te krijgen, wat zorgt voor rust in je lichaam. Plus nieuw onderzoek wijst uit dat ijs of ander ‘comfort food’ weinig tot geen verschil maken in je stress level. Niet dat ik verder iets heb tegen een dikke schep chunky monkey !

Het geeft een boost aan je creativiteit. 

De volgende keer dat je een writer’s block hebt, voor de schrijvers onder ons, of je hebt geen idee wat je met het volgende knutseluur moet gaan doen, kleuterjuffen, ga dan lekker een stuk wandelen. Een recente studie leert ons dat wandelen helpt bij het convergerend (het zoeken naar één oplossing) en divergerend (het zoeken naar zoveel mogelijk oplossingen) denken, wat de twee typen zijn die geassocieerd worden met versterkte creativiteit.

personal trainer weert

Een vermindering van allergieën. 

Niesen, waterige ogen en een loopneus (hoi hooikoorts) kan echt het plezier halen uit het dagelijkse leven. Onderzoek wijst uit dat 30 minuten rennen kan zorgen voor een vermindering van 90% van niesen, jeuk, een verstopte neus of een loopneus.

Het versterkt je hart. 

Het lijkt alsof je hart uit je borst komt af en toe tijden een heuvelsprint, maar hij gaat je later zeker bedanken! In een verslag van de American Heart Association komt naar voren dat beweging je hartspier versterkt en het verminderd de kans op hartklachten en andere gerelateerde klachten.

Het helpt om verleidingen te weerstaan. 

Ze noemen het niet voor niks een ‘runner’s high’! Of je nu verslaafd bent aan suiker, sigaretten of erger zelfs, cocaine of heroine, beweging kan een belangrijke spelen in het weerstaan van jouw stof naar keuze. In deze studie, kwamen wetenschappers er achter dat de vrijlating van endorfine tijdens beweging, hetzelfde pad bewandeld als verslavende substanties als sigaretten e.d. Het resultaat? Muizen, in deze studie, kozen uiteindelijk voor de tredmolen i.p.v. de high die ze kregen van een amfetamine-achtige oplossing, er vanuit gaande dat mensen dezelfde keuze zouden kunnen maken.

Het verminderd de kans op het metabool syndroom. 

Ten eerste, wat is het metabool syndroom? Het is een samenvoeging van verschillende condities; verhoogde bloeddruk, overmatig lichaamsvet rond de heup en een abnormaal cholesterol level, die samen plaatsvinden, wat zorgt voor een verhoogde kans op hartklachten, hartstilstand en diabetes. Simpelweg is het de sterkste indicatie dat je op weg bent naar een vroeg sterfbed. Maar voordat je je begrafenis al gaat regelen, onderzoekers zeggen dat beweging het metabool syndroom compleet kan uitwissen en zelfs de schade die geleden is om kan zetten. Niet alle soorten beweging werken even goed. Een verhoogde intensiteit is de sleutel naar succes. Dus i.p.v. bewegen op één tempo, probeer om te gaan intervallen, wat er voor zorgt dat je hartslag omhoog gaat maar ook weer daalt.

Het verminderd zelfs het risico op vele andere ziektes. 

Verschillende typen kanker, diabetes, hart en longziektes, ik zou hier de hele dag aan het typen zijn als ik al de ziektes op moest noemen die baat hebben bij beweging. Je kunt beweging eigenlijk zien als een soort superster in het beter maken van jouw algehele gezondheid. Sportmedicijndokter (mooi woord) Jordan Metzel verklaarde onlangs dat beweging een wondermedicijn is tegen diverse soorten ziekten, het 100% effect heeft en weinig tot geen bijwerkingen heeft op wellicht wat spierpijn na. Ik, in mijn beroep als personal trainer, heb hier veel onderzoek naar gedaan, puur uit interesse.

personal training weert

Het beschermt je ogen. 

Als je dit leest zit je naar een scherm te kijken. Welkom bij de club van vermoeide ogen! Recent onderzoek toonde dat de beste manier om je ogen te beschermen en weg te blijven van leeftijd gerelateerd zichtverlies, het doen van regelmatige cardiovasculaire beweging is.

Je leeft langer 

Mensen die bewegen leven langer. Punt! Onderzoek laat zien dat je tot 7 jaar langer kunt leven door een minimum van 150 minuten bewegen toe te voegen per week, ongeacht wat je gewicht is. Dat zijn maar 3 workouts van 50 minuten!

In deze jaren ben je ook nog eens vrolijker. 

In deze studie komt naar voren dat mensen die regelmatig bewegen, vrolijker, meer opgewonden en enthousiaster zijn dan de gemiddelde bankhanger.

Het leert je je lichaam te respecteren. 

Het is heel makkelijk om je te focussen op een six-pack en/of het perfecte bikini-lichaam. Het gebruik maken van ons lichaam maakt het niet alleen sterker maar je krijgt ook meer respect voor de dingen die je er mee kunt doen en onderzoekt ondersteund dit. Een atleet zijn heeft dan in mijn ogen weinig te maken met hoe je eruit ziet in de spiegel, maar meer wat je allemaal kunt met je lichaam!

Het versterkt je botten. 

Het is niet een heel sexy onderwerp, maar je botdichtheid is bijzonder belangrijk in het behouden van een sterk en mobiel lichaam. Volgens deze studie is elke beweging waarbij je gewicht verplaatst, zoals simpel lopen of dansen, goed om meer botdichtheid op te bouwen  en verminderd de kans op botbreuken en osteoperose. De onderzoekers kwamen erachter dat volwassenen die regelmatig bewegen een betere botdichtheid hadden dan die dat niet deden. Daarbij komt wel, volwassenen die stopte met bewegen op een latere leeftijd verloren evengoed botmassa, ook al hadden ze op jongere leeftijd veelvuldig aan sport gedaan.

Het bespaard je geld. 

Een abbo bij de locale gym kan duur zijn. Een thuisgym kan een behoorlijke investering zijn en je moet er maar net plaats voor hebben. Maar het blijkt dat een investering in jou gesteldheid  bijzonder waardevol kan zijn. In deze harvard-studie komt naar voren dat elke dollar (Amerikaanse studie) die je investeert in gezondheidsverbetering, waaronder beweging/sport, $2.71 bespaard in toekomstige medische kosten. Als je dat in je achterhoofd houdt valt dat abbonementje reuze mee toch?

personal trainer weert

Het bevordert je vruchtbaarheid. 

Ben je al aan kinderen aan het denken? Onderzoekers van Harvard vonden dat mannen die regelmatig aan sport deden een hogere concentratie hadden van sperma, en dat deze van betere kwaliteit was dan gemiddeld. Voor vrouwen geldt dit hetzelfde overigens. In Deze meta-analyse die keek naar 27.000 vrouwen komt naar voren dat de vrouwen die regelmatig aan sport deden minder kans hadden op onvruchtbaarheid en minder kans op een miskraam. Let op: Vrouwen die overmatig sport beoefende, verzwakte dan weer hun vruchtbaarheid, dus het draait allemaal om balans!

Het veranderd je in een seks god.

Ja het staat er echt! Zweten in de gym kan het zweten in de slaapkamer verbeteren. Meer kracht in je bekkenbodem, die je krijgt van trainen in de gym, zorgt voor betere sexuele functies van het lichaam bij de vrouw. In een andere studie komt naar voren dat mannen die sporten een verminderde kans hebben op impotentie of andere dysfuncties, terwijl zw krachtigere orgasmes ervaren! Daarbij geven ze ook nog eens aan dat ze vaker seks hebben.

Het helpt bij je zelfvertrouwen. 

Het lijkt duidelijk dat een goede workout je er beter uit laat zien aan de buitenkant. Maar wetenschappelijk onderzoek laat zien dat we ons er ook beter door gaan voelen aan de binnenkant. Er wordt melding gemaakt van een hoger zelfvertrouwen en mindere gevallen van negatieve gedachtes over ons lichaam.

Het bevorderd je slaap. 

Het hebben van een goede nachtrust is een van de belangrijkste dingen die je kunt hebben voor je gezondheid. In je slaap heeft je lichaam de tijd om zich te herstellen, zorgt het voor nieuwe energie, en zet al je gedachten op een rijtje. In deze meta-analyse dat keek naar een dozijn slaap-studies, staat dat mensen die regelmatig aan sport deden minder kans hadden op slapeloosheid, en een hogere kwaliteit van hun slaap. Daarbij komt ook nog eens dat mensen die leden aan slapeloosheid en daarbij regelmatig gingen sporten, een significante vermindering zagen in hun slapeloze nachten.

personal training

Het zorgt er niet alleen voor dat je er jonger uitziet, maar dat je ook daadwerkelijk jonger bent. 

Dankzij die zweterige gloed en de overblijfselen van de runner’s high zien mensen die regelmatig sporten er vaak jonger uit dan de mensen die dat niet doen. Nieuw onderzoek wijst uit dat sporters daadwerkelijk jonger op celniveau zijn dan hun leeftijdgenootjes. Telomeren, die onderdeel zijn van ons DNA, worden korter naarmate we ouder worden. Tot voor kort werd er gedacht dat er weinig te doen was hieraan, maar nieuwe studie laat zien dat mensen die werken aan hun uithoudingsvermogen langere telomeren hebben dan mensen die dit niet doen, terwijl een tweede studie aantoont dat beweging je telomeren kunnen verlengen met 10%.

Het pompt je op.

Je hoeft geen wetenschapper te zijn om te weten dat sporten zorgt voor de opbouw van spieren en coördinatie. Heb je ooit wel eens een zak katttenbakvulling van 20KG van de bovenste plank moeten tillen, of een bank naar de 2de verdieping van je appartement moeten tillen? Dan ben je vast dankbaar voor  al de sessies die je in de gym hebt gehad die het werk hierboven beschreven een peulenschil maken.

Het verminderd visceraal vet 

In onze huidige maatschappij is lichaamsvet staatsvijand nr. 1. Visceraal vet is dat je niet ziet aan de buitenkant, maar wat verstopt zit aan je romp rondom je organen, die ernstige schade toe kunnen brengen. En geloof me, die wil je niet. (Of in ieder geval, zo min mogelijk) Het is bekend dat bewegen over het algemeen lichaamsvet verminderd, maar vooral buikvet is vatbaar voor beweging. Deze studie laat zien dat een high intensity interval training (HIIT) het buikvet het snelst laat verdwijnen.

Het maakt je een goed voorbeeld voor je omgeving. 

Ik wil je niet bang maken, maar er zijn mensen die jou in de gaten houden. Of het nu je vrienden, je ouders, broers of zussen, of je vriend(in) is maakt niet uit, maar ze houden je in de gaten. Het feit dat jij veel aan beweging doet motiveert andere om dit ook te doen. We checken regelmatig andere om ons heen in hun gebaren en gedragingen. Hou dus in gedachten dat, elke keer dat je naar de gym gaat, je een voorbeeld stelt, en andere aanmoedigt om dit ook te doen.

Het maakt je slimmer. 

Even het stereotype meathead/domme bodybuilder aan de kant zetten. Het opbouwen van spieren helpt je bij het opbouwen van hersencellen. Een meta-analyse over de effecten van beweging op de hersenen laat zien dat fitness je geheugen verbeterd, zorgt dat je sneller kunt leren, verhoogd het hersenvolume en maakt je zelfs een betere lezer. Daarbij komt ook nog eens dat recente studies laten zien dat beweging helpt tegen ziektes als Alzheimer.

Het zorgt voor een betere beheersing van chronische pijn.

Wanneer je leeft met chronische pijn, is opstaan in de morgen al moeilijk zat. Toch zou ik aanraden om naar de gym te gaan of lekker een stuk te gaan rennen. Onderzoek wijst uit dat bewegen zowel op de lange termijn als op de korte zorgt voor verbetering bij mensen die last hebben van chronische pijn, zelfs als de conditie die het veroorzaakt aanwezig blijft. Beter gezegd, beweging verhelpt het probleem niet, maar zorgt er wel voor dat je er beter mee om kunt gaan.

BINNENKORT DEEL II!

Roeg Kuijpers

Personal trainer Weert Nederweert

Activate Personal Training & Coaching

No pain no gain

personal trainer nederweertIk, als personal trainer zijnde, volg alles en iedereen op social media die iets met fitness te maken heeft. Van collega personal trainers uit de nabije omgeving, tot internationale fitnessmodellen etc. Een trend die mij de laatste tijd een beetje opvalt is het principe dat elke keer dat je in een gym staat, je je lichaam helemaal moet slopen.

Ik zie foto’s voorbij komen van mensen die half dood op de grond liggen met een begeleidende tekst dat ze zojuist een nieuw lunge-record van 3KM (misschien lichtelijk overdreven) hebben gezet, teksten als no pain no gain, suffer to be in shape, mensen die gek worden wanneer ze een workout hebben gemist etc.

Deze gedachten worden enorm gevoed door de zéér populaire fitnessmodellen die facebook en andere social media rijk zijn, die deze gedachtegang beamen. Wat er uiteraard bij wordt vergeten te vermelden is dat hun professionals zijn met een team van experts om hun heen. 24 uur per dag zijn ze bezig met hun beroep. Want dat is het, hun beroep!

Echter weet elke serieuze atleet of PTer dat rust, herstel, en periodisatie (het op de juiste manier modificeren van de intensiteit, gebaseerd op het doel, uitvoering en mogelijkheid) cruciaal zijn voor een optimale vooruitgang. Zeker periodisatie is iets waar veel mensen nog nooit van gehoord hebben, of simpelweg niet van willen horen. Waarom zou je immers een dumbell curl doen met 8KG als het ook met 10KG kan, toch?!

Vermoeidheid lijkt wel een statussymbool, en dat is nu juist het probleem. We trainen onszelf dood. Chronisch vermoeid zijn, als in constant je lichaam maximaal belasten, is echter niet de sleutel naar succes. Gewrichtsklachten, spierscheuringen en vage pijntjes zijn klachten die je hier van kunt krijgen. Op korte termijn zoals een spierscheuring, of op de lange termijn, zoals knieklachten die komen door jaren en jaren van maximale belasting.

Uiteraard moet je jezelf wel uitdagen, alleen is er een groot verschil tussen de uitdaging verstandig en de uitdaging dwangmatig gebruiken. Daag je jezelf niet uit zal er geen supercompensatie zijn, daag je jezelf elke keer maximaal (op een obsessieve manier) uit is het ook niet goed zoals hierboven beschreven. Je zult dus een middenweg moeten vinden. Wees OK met discomfort, maar leer naar je lichaam te luisteren. Luister naar je lichaamstaal, signalen die het afgeeft, zodat je weet welke dagen dat je maximaal kunt gaan, maar minstens net zo belangrijk wanneer het tijd is om rust te pakken.

Hoe meer je in staat bent om naar je lichaam te luisteren, hoe makkelijker het wordt om hard te trainen, je doelen te bereiken, en blessures en ziektes te voorkomen.

ROEG KUIJPERS

PERSONAL TRAINER NEDERWEERT WEERT

ACTIVATE PERSONAL TRAINING & COACHING

Weegschaalfrustraties

personal trainerIn mijn bedrijf werk ik met een hele hoop mensen die allemaal verschillende wensen hebben. Eentje die vaak terugkomt is (natuurlijk) afvallen. De een wilt 6 kilo afvallen en de ander 30. Een goede manier om te zien of je afvalt is natuurlijk de weegschaal, toch?

Maar wat gebeurd er nou met je wanneer je de hele week streng op je voeding hebt gelet en je 3 a 4 keer in het zweet hebt gewerkt op de sportschool, en die weegschaal geeft gewoon aan dat je een halve kilo zwaarder bent geworden? Shit denk je en je vraagt je af waarvoor je het eigenlijk allemaal doet. Heel de week je uit de naad gewerkt en dit is het resultaat??

Mensen die met mij samenwerken hangen natuurlijk bij mij aan de bel wanneer dit gebeurd. Er is niks meer demotiverend dan dat. Nou is het zo dat ik geen fan ben van de weegschaal (alleen). Deze is namelijk behoorlijk beinvloedbaar en er zijn vele andere methodes om te kijken of er progressie zit in jouw persoonlijke doelen. En daar gaat dit blog over.

Meer dan de helft van ons lichaam bestaat uit vocht. Hoe meer vocht jij op het moment van wegen in je lichaam hebt zitten hoe zwaarder je weegt. En dit vochtgehalte is elke week anders door b.v. hormonale schommelingen, hetgeen wat je gegeten/gedronken hebt de avond ervoor etc. Het zou dus goed kunnen dat je 0,5 liter meer vocht in je lichaam hebt als tijdens de vorige weging. Mocht je nou 0,4 kg aan vetmassa kwijt zijn geraakt die week, geeft de weegschaal aan dat je 0,1kg bent aangekomen.

personal trainerDe term spieren zijn zwaarder dan vet is een zeer bekende term maar compleet belachelijk. Immers, een kilo vet is net zo zwaar als een kilo spieren. Het is wel zo dat een kilo vet in omvang groter is als een kilo spieren. Mocht je nou fanatiek aan krachttraining doen, (en ik ben daar een groot voorstander van, zowel voor mannen als vrouwen) dan bouw je natuurlijk spiermassa op. Doordat je vetmassa aan het verliezen bent slinken de centimeters, maar door de spiermassa blijft het gewicht op de weegschaal nagenoeg gelijk!

Wat ook zéér beinvloedbaar is, is op welk moment van de dag je je weegt. Het klinkt wellicht heel voor de hand, maar wees consequent in wanneer je je weegt. Bij voorkeur in de morgen op nuchtere maag, gelijk vanuit bed. Het zal niet de eerste keer zijn dat een cliënt depressief naar me toekomt en zegt dat ze een halve kilo is aangekomen, waarna we na een klein gesprekje erachter komen dat ze de vorige keer zich gewogen had op nuchtere maag en deze keer na de lunch.

En dit zijn nog maar enkele voorbeelden van wat de weegschaal kan beinvloeden. Maar moeten we de weegschaal dan maar weggooien? Nee zeker niet. Ik zou me wel max. 1 x in de week blijven wegen, maar daarnaast méér vergelijkingsmateriaal verzamelen over mezelf. Zo laat ik cliënten van mij elke week de lichaamsomtrekken opschrijven (borst, buik, bicep, bovenbeen). Neem foto’s van jezelf van het moment dat je bent begonnen en 3 maanden later nog eens. Hou je energielevel bij van elke dag.

—————————————————————————————————————————————————————————————————————-

Lang verhaal kort: Wegen is een goed idee, zolang het je niet gestoord maakt of je dag verpest. Als je alleen afgaat op de weegschaal om je progressie bij te houden, zie je het grote plaatje niet meer.

—————————————————————————————————————————————————————————————————————-

ROEG KUIJPERS

PERSONAL TRAINER WEERT NEDERWEERT

ACTIVATE PERSONAL TRAINING & COACHING

Je bent wat je poept!

Personal Coach Roeg KuijpersIk, als personal coach zijnde, krijg geregeld de vraag over wat nou precies je darmstelsel inhoudt, en wanneer deze zogenaamd ‘verstoord’ is. Jarenlang hebben we ons geen moment afgevraagd wat er zich nou allemaal afspeelt in ons darmstelsel. Aan de bovenkant duwde je er iets in, en aan de onderkant kwam er een bruine substantie uit, simpel!

Maar de darmen zijn veel meer dan dat en daar gaat dit blog over. Je zou zelfs kunnen zeggen dat je darmen het tweede brein van het lichaam zijn door de vele zenuwcellen die het bevat. Nee, de darmen vertellen je niet hoeveel 2 x 2 is, maar de samenwerking tussen het brein in je hoofd en je darmen is significant! Dit heeft o.a. te maken met een zenuw waarmee de darmen vol zitten namelijk de ‘nervus vagus’ die rechtstreeks in contact staat met het menselijk brein. Dit verklaard ook waarom mensen vlinders in de buik hebben bij verliefdheid, of buikpijn hebben bij stress.

De functie van de darm is het verteren en opnemen van voedingsstoffen. Eerst gebeurt er een verteringsproces dat reeds in de mond begint. Lichaamssappen vanuit verschillende organen komen terecht in de darm om het verteringsproces op gang te brengen. De verteerde voedingsstoffen kunnen vervolgens door de darmwand heen in het bloed worden opgenomen.

In de darmholte leven veel bacteriën. Deze worden de darmflora genoemd, en helpen mee  met de voedselvertering door stoffen af te breken tot makkelijk op te nemen voedingsstoffen. Zonder deze darmflora kan een mens niet overleven. Antibiotica bestrijden bacteriën en zijn daarom ook schadelijk voor de darmflora. De darmen zijn in hoge mate een zelfregulerend orgaan. Sinds kort zijn er zelfs succesvolle onderzoeken gedaan bij mensen die last hadden van een hardnekkige Clostridium-bacterie in hun darmen (en daarmee continu diarree hadden). I.p.v. antibiotica voor te schrijven werd er aan de patiënt een gezonde poepbacterie toegediend, waardoor de darmflora zo veranderde dat het de infectie zelf bestreed.

Het mag duidelijk zijn, je darmen moeten optimaal kunnen werken. Wanneer deze (darmflora) verstoord is voel jij je ook niet 100%. Dingen die de darmflora op een slechte manier beinvloeden zijn o.a. overmatig alcoholgebruik, het eten van junkfood en roken.  Puur kijkend naar de gezondheid zijn deze natuurlijk nergens goed voor maar dat terzijde.

Het eten van vezelrijk voedsel heeft dan weer een positief effect op de darmflora.

Mocht je nou diarree hebben of een onregelmatige stoelgang, grijp dan niet naar laxeermiddelen of antibiotica in de eerste plaats, deze maken uiteindelijk meer kapot dan je lief is, maar probeer eens te achterhalen wat het probleem kan zijn van jouw verstoorde darmflora. Een (goede) personal coach kan jou hier altijd meer over vertellen!

Roeg Kuijpers

PERSONAL COACH WEERT NEDERWEERT

Activate Personal Training & Coaching

Carnaval recovery

De carnaval is officieel nog niet voorbij (vanmiddag de wichteroptocht in Weert, en morgen traditioneel haring happen) maar voor de meeste toch wel, dus gaat dit volgende blog over hoe je zo snel mogelijk weer kunt herstellen van al dat gezuip, friet speciaal en Duitse worst (tegenover de Gruyter in Weert, yum!!)

Het waren weer fantastische dagen. We hebben goed weer gehad, wat de carnaval alleen maar ten goede komt natuurlijk. Ikzelf ben geen carnavalsvierder, ben alleen zaterdag gegaan, maar ik heb wel de meest fantastische foto’s voorbij zien komen op facebook waarbij mensen echt aan het genieten waren.

Maar aan alles komt een eind, zo ook aan carnaval 2015. Enige wat wat langer blijft hangen dan gewenst is misschien de kater. Verwacht hier geen magische tips over gojibessen uit de Himalaya of gemodificeerd chiazaad met extra toegevoegde vitamine. Als je 4 dagen aan een stuk om en nabij de 20 glazen bier hebt gedronken zul je gewoon even op de blaren moeten zitten. Wat ik je wel kan geven zijn tips die het natuurlijke proces in je lichaam wellicht iets kunnen versnellen.

Wellicht voor velen al bekend, maar o zo belangrijk, daarom zet ik het hier toch neer, is het drinken van water. Door al dat gezuip is je lichaam uitgedroogd. Hierdoor heb je ook zo een hoofdpijn, je hersenen hebben immers vocht tekort. Het drinken van water zorgt ervoor dat je lichaam weer gehydrateerd wordt en je tekorten worden aangevuld. Daarnaast verwijder je door te plassen vele afvalstoffen in je lichaam. Hoe meer water je drinkt hoe vaker je moet plassen. Simpel! Kun je simpel water op dit moment niet aan, doe er dan wat citroensap in. Of eet fruit waar veel water inzit zoals meloen, dan krijg je ook nog eens de nodige vitamines binnen.

Daarnaast is het belangrijk dat je veel slaap pakt. Heb je vandaag vrij? Pak dan nog even een paar uurtjes extra slaap mee op de bank of in bed. Immers, wanneer je aan het slapen bent is je lichaam zich aan het herstellen, en zul je gegarandeerd fitter wakker worden.

Je lichaam schreeuwt de volgende dag om vet eten. Dit is een natuurlijk verschijnsel na een dag (of meerdere dagen) van flink doorzakken. Probeer dit toch zoveel mogelijk te beperken. Een pizza zit al gauw over de 1000 Calorieën. Tel daar nog eens de talloze biertjes/wijntjes a 125 Calorieën per stuk, en je Calorieoverschot van de afgelopen gaat skyhigh! Probeer jezelf in toom te houden en maak een verse fruitsmoothie. Eet daarbij nog wat verse ongezouten noten en zorg voor wat extra eiwitten d.m.v. eieren, vis of kip/kalkoen, dan komt het helemaal goed.

Een ander punt is natuurlijk de training die je weer op moet pakken. Ik kan me voorstellen dat je er als een berg tegenop ziet om je hardloopschoenen aan te doen, of jezelf naar de gym te slepen om enkele kilo’s ijzer te verplaatsen. Ik raad dan ook niet aan om gelijk volle bak weer te gaan trainen. Doe jezelf een plezier en ga ipv 10KM maar 5KM rennen (of 2KM), of doe in de gym een 6tal krachtoefeningen. Zodoende ben je evengoed geweest, en voor je het weet zit je op het einde van de week weer op je oude niveau.

Zoals je gelezen hebt, dit blog bevat geen geheime tips waar je kater als sneeuw voor de zon van verdwijnt. Deze bestaan namelijk niet. Lees ook mijn blog over de zin en onzin van detoxen, die ook van toepassing is op dit verhaal. Heb je 4 (met vandaag erbij 5) dagen alles gegeven wat je in je hebt, zul je even op de blaren moeten zitten. Met bovenstaande tips zul je alleen sneller weer op het juiste pad zitten!

ALAAF

Roeg Kuijpers

Personal Trainer Weert Nederweert

ACTIVATE PERSONAL TRAINING & COACHING

De zin en onzin van detoxen

PERSONAL TRAINER WEERT NEDERWEERTAfgelopen week ben ik meerdere vrienden in mijn vriendenlijst tegen gekomen die zich aan  hadden gemeld voor een detoxweek van een persoon of bedrijf die hierin gespecialiseerd is. Ik noem geen namen, maar wil er middels deze blog wel graag iets over schrijven.

Ontgiften, drainage, ontslakken oftewel detoxen, iedereen heeft er wel eens over gehoord. Als je kijkt naar de definitie hiervan is dit het vermogen om het lichaam te ontdoen van gif en afvalstoffen door middel van ontgiftingstherapieën. Als je de (hippe) bladen doorleest lijkt het bijna een must-do voor elk menselijk lichaam. Ik krijg bij de gedachten aan detoxen gelijk een beeld van een oud televisieprogramma van Patty Brard voor ogen die met een spoelslang in een niet nader te noemen.. Nou ja, ik dwaal af!

Je zou detoxen kunnen onderverdelen in de reguliere geneeskunde en in de alternatieve geneeskunde. Wanneer je kijkt naar de reguliere geneeskunde wordt met detoxen bedoeld het verwijderen van levensbedreigende gifstoffen in het menselijk lichaam zoals een overmaat aan alcohol of drugs, of wanneer je kinderen in een onbewaakt moment van het gootsteenkastje hebben gesnoept. Hiervoor zijn acute maatregelen nodig om het lichaam te van deze persoon te redden.

Wanneer we het hebben over detoxen in de alternatieve geneeskunde, waar dit blog over gaat, heeft dit een heel andere betekenis, namelijk, zoals boven al beschreven staat, het ontdoen van gif en afvalstoffen zoals pesticiden, medicatieresten, uitlaatgassen, en zelfs afvalstoffen uit drinkwater (niet mijn woorden), die zich opgehoopt hebben in het menselijk lichaam. Deze stoffen hopen zich op in het lichaam en door middel van detoxen wordt het lichaam weer gereinigd. De bekendste manier, zoals deze vaak beschreven wordt in de bladen, is door het drinken van diverse sapjes, met hierin bepaalde kruiden, natuurlijk aangeboden voor een zeer riant geldbedrag.

Een voorbeeld waarom mensen gaan detoxen is na een aantal weken vakantie waarbij het alcoholgebruik en inname van “ongezonde” voeding verhoogt is geweest, of simpelweg omdat er gedacht wordt dat je eens in de zoveel tijd je lichaam moet reinigen om weer in balans te komen.

Echter is het zo dat je lichaam 24/7 bezig is met een reinigingsproces. Dit gebeurd onder andere via de lever, darmen en nieren. Het is zelfs zo dat deze organen, mits ze naar behoren werken, zó goed hun best doen dat een detoxkuur overbodig lijkt.

Maar waarom voelen mensen zich dan vaak als herboren en glanst hun huid als nooit tevoren na een detoxkuur? Dit heeft veelal te maken met het feit dat mensen erg geloven in het nut van een detoxkuur. Daarnaast is het mogelijk dat mensen zich als herboren voelen omdat hun eetpatroon ervoor zo slecht was dat het lichaam hier niet meer mee hoeft te dealen en zodoende energieker is. Echter heeft dit niks te maken met de detoxkuur, maar puur met het feit dat deze persoon beter voor zijn lichaam zorgt.

EINDCONCLUSIE 

Mits de organen in het lichaam naar behoren werken en de voeding op orde is, is een detoxkuur volledig overbodig en alleen een manier om de consument geld uit de zak te kloppen. Er zijn verschillende vormen van detoxen, van zeer mild naar extreem. Kijken we naar een milde variant, zoals bijvoorbeeld het drinken van extra water, kan het weinig kwaad. Wanneer er wordt gekeken naar de extremere varianten zou ik op gaan letten. Naast dat deze vaak erg duur zijn, kan het ook erg ongezond zijn. Het tegenovergestelde wat je wilt bereiken! Wanneer je een kuur gaat doen  waarbij je voor een bepaalde periode alleen sappen gaat drinken, zul je erg veel afvallen in korte tijd. Dit klinkt aantrekkelijk natuurlijk, ware het niet dat extreem gewichtsverlies vaak gepaard gaat met verlies van spiermassa, en daarnaast is dit maar tijdelijk en zul je net zo snel weer aankomen op het moment dat je weer je normale eetpatroon gaat volgen.

Mijn advies: Eet gezond en gevarieerd, vertrouw op je organen, en laat je niet misleiden door dure detoxkuren die aangeprezen wordt in de bladen of de locale kwakzalver!

Roeg Kuijpers

Personal Trainer 

Activate Personal Training & Coaching

Duidelijkheid over omega 3, 6 en 9

Je hebt er vast wel eens over gehoord. Je weet misschien zelfs dat het hier gaat om vetzuren. Maar welke zijn nu gezond en welke niet? Welke krijgen we via voeding binnen en welke kan het lichaam zelf aanmaken?

Omega vetzuren zijn onverzadigde vetzuren die elk van specifieke voedingsbronnen afkomstig zijn. Omega 3 en 6 zijn essentiële meervoudige onverzadigde vetzuren. Dit wil zeggen dat we die alleen niet via de voeding binnen kunnen krijgen en het lichaam niet in staat is om deze zelf aan te maken. Dit in tegenstelling tot omega 9.

De belangrijkste functie van omega-3 vetzuren is dat ze het reparatieproces van de cellen ondersteunen, waarmee ze bijdragen aan een verlaagd risico op hart- en vaatziekten, kanker, hersenbloedingen, Alzheimer, artritis en andere degeneratieve ziektes. Omega-6 vetzuren vind je in veel plantaardige oliën, maar een van de weinige goede bronnen zijn extra virgin olijfolie en hennepolie. Omega-6 vetzuren versterken onder andere het immuunsysteem en ondersteunen de hart – en bloedvaten. Omega-9 vetzuren worden zelf door het lichaam aangemaakt maar zitten ook in onder andere olijfolie en avocado’s. Ze zijn vooral belangrijk omdat ze bijdragen aan de productie van prostaglandines, welke onder andere een gezonde celfunctie, bloedsamenstelling en hormoonhuishouding bevorderen.

Alledrie de vetzuren zijn essentieël in een gezond dieet. Echter, alle omega vetzuren werken uitsluitend optimaal als ze in de juiste verhouding in het lichaam aanwezig zijn. Wetenschappers zijn het nog niet helemaal met elkaar eens wat de ideale omega-6/3 verhouding is. Sommigen menen dat de beste verhouding 1:1 is, andere denken dat een ratio van 2:1 of soms nog iets hoger optimaal is, en ook afhankelijk gesteld dient te worden van je leeftijd en andere factoren. De meeste mensen met een Westers voedingspatroon consumeren echter zo veel omega-6 vetzuren en zo weinig omega-3 vetzuren dat de verhouding soms eerder in de richting komt van 20:1 en soms nog hoger, en alle wetenschappers zijn het er wel over eens dat je daarmee allerlei gezondheidsrisico’s loopt, zoals een verhoogd risico op hart- en vaatziektes, kanker, infectieziektes en auto-immuunziektes.

De symptomen van een onjuiste balans in omega vetzuren zijn vermoeidheid, vertraagde alertheid, concentratieproblemen, afbrokkelende vingernagels, droog haar, een droge huid, slaapproblemen, allergieën, gewichtstoename, artritis, geheugenstoornissen en depressies. Ook de omega-9 verhouding is belangrijk, maar omdat deze vooral door het lichaam zelf wordt aangemaakt wordt deze sterk beïnvloed door de omega-3 en omega-6 verhouding. Als je een tekort hebt aan omega-3 of omega-6 zal je lichaam dit gemis compenseren door meer omega-9 vetzuren aan te maken, die dan hun plaats innemen. Dus als je omega-6/3 ratio uit balans raakt, raakt je omega-9 verhouding ook vanzelf uit balans.

Je belangrijkste focus is dus je omega-6/3 verhouding, want als die in balans is zal je omega-9 ratio ook vanzelf in balans komen. De beste manier om je omega-6/3 verhouding te verbeteren is door meer voeding te eten die rijk is aan omega-3 vetzuren en tevens veel minder voeding te eten die omega-6 vetzuren bevat. Wanneer je de inname van omega-6 vetzuren namelijk niet sterk vermindert zul je geen gezondheidsvoordelen behalen uit omega-3 vetzuren, zelfs niet als je heel veel extra omega-3 superfoods en supplementen inneemt.

personal trainer weert nederweertEen van de meest effectieve en eenvoudige methodes om meer omega-3 vetzuren binnen te krijgen is door dagelijks visolie in te nemen. Een goedkope link hiervoor vind je hier. Zelf slik ik ook elke dag 2 visoliecapsules.

Je kunt daarnaast je omega-6 gehalte omlaag brengen door al je plantaardige oliën te vervangen door extra virgin olijfolie. Dit type olijfolie bevat in tegenstelling tot bijvoorbeeld zonnebloemolie veel minder omega-6 vetzuren. Ook kun je beter geen bewerkte producten eten die rijk zijn aan plantaardige oliën, want die zitten gegarandeerd vol omega-6 vetzuren, en vaak ook de zeer ongezonde transvetten.

Door je consumptie van omega-6 vetzuren sterk te verminderen en je omega-3 inname flink te verhogen komt je omega-9 verhouding ook vanzelf in balans, en zo komen de omega vetzuren alledrie weer in een gezonde verhouding tot elkaar. De gezondheidsvoordelen die je ervoor terug krijgt zijn bijna ongeëvenaard, zoals een dalend cholesterol, beter zicht, beter functionerende hersenen, sterkere botten en spieren, een boost in je immuunsysteem en nog vele andere voordelen.

Roeg Kuijpers

Personal Trainer Weert Nederweert

Activate Personal Training & Coaching

Rugpijn! Hoe kom ik er vanaf?

Lage rugpijn. Het is een bekend probleem in de huidige samenleving. In Amerika bestaat de term desk-jockey, die van toepassing is op mensen met een zittend beroep. Tegenwoordig kan deze term helaas ook gebruikt worden voor studenten en de huidige generatie kinderen.

evolution

Tegenwoordig zitten we veels te vaak en veels te lang.

Als je kijkt naar wat de beste houding is om te zitten is er wel een houding die de voorkeur heeft boven een ander, maar eigenlijk is de beste houding eentje die vaak van positie verandert. Hierdoor verander je de locatie van de belasting in de rug i.p.v. de belasting constant op dezelfde plek te houden.

Door het vele zitten krijg je op den duur last van het lower cross syndroom. Dit heb je wanneer de heupspieren te strak zijn geworden door het zich constant bevinden in een hoek van 90 graden en de bilspieren te zwak zijn door inactiviteit bij het zitten. Dit syndroom is het begin van een negatieve spiraal waarin je zult komen en daarom is het gewenst deze zo snel mogelijk te verhelpen door middel van juiste training.

De meeste mensen die met lage rugklachten naar de dokter gaan  krijgen het advies om de rug en buikspieren te versterken (Corespieren).

health1

Maar wat ga je dan doen? Je meld je aan bij een sportschool en verteld aan je fitnessinstructeur dat je je corespieren moet versterken. Vervolgens krijg je een trainingsschema in je handen gedrukt waarop staat dat je 12 tot 15 back extensions en sit ups etc moet doen. Helaas zijn dit niet de juiste oefeningen hiervoor en kunnen ze de chronische pijn in de rug wellicht versterken i.p.v. afnemen. Op veel sportscholen vind ook vaak nog het ‘buikspierkwartiertje’ plaats, waarbij je allemaal gedwongen wordt allerlei oefeningen te doen die weinig tot geen voordeel opleveren voor het versterken van je core, laat staan het verhelpen van jouw rugklachten.

Het doel bij de bestrijding van rugklachten en versterken van je core moet liggen bij het dagelijks doen van mobiliteits en stabiliteitsoefeningen voor het gehele lichaam naast een goed opgesteld trainingsschema. In dit trainingsprogramma behoren oefeningen te zitten als lunges, squats & deadlifts die, onder begeleiding van een goede coach, ervoor zullen zorgen dat de core sterker wordt op de juiste plaatsen, waardoor de rugpijn op termijn zal verdwijnen.

Specifiek goede coreoefeningen zijn coreoefeningen die je uitvoert met behulp van een swissball. Door het instabiele karakter train je niet alleen je bil, rug en buikspieren maar zul je ook de houdingsspieren enorm aanspreken.

Neem via de contactpagina contact op met een personal trainer die gespecialiseerd is in het correct uitvoeren van deze oefeningen en die jou op een verantwoorde manier op weg kan helpen naar een pijnloze rug en sterk ontwikkelde core.

Roeg Kuijpers

Personal trainer Weert Nederweert

Activate Personal Training & Coaching

Voorbereiding op jouw vakantie/festival/dagje uit

Onlangs ben ik begonnen met een strikt dieet (dieet als in goed afgestemde voeding met de juiste verhoudingen koolhydraten, vetten en eiwitten) omdat ik mijn vetpercentage  eens een keer onder de 10% wou hebben. Inmiddels ben ik 5 weken onderweg en gezakt van 16,9% naar 13,5%. Het gaat dus erg goed.  Kort gezegd houdt dit in dat ik me elke dag strikt aan de voorgeschreven hoeveelheden moet houden die voorgeschreven staan.

Nou ben ik twee weken geleden een lang weekend naar Rock Werchter gegaan in België. Dit was echt mega, maar afgezien daarvan, is dit natuurlijk killing voor je dieet, want het enige wat je daar eet en drinkt is bier met cervela’s en boulet met tartaarsaus. Zou je denken.. (Voor diegene die boulet met tartaarsaus nog niet kent, moeten dit zeker de volgende keer dat ze in België zijn eens een keer uitproberen. Yum Yum)

Toch is dit niet helemaal waar, en kun je door voorbereidingen te treffen aardig in de buurt komen van je aanbevolen dagelijkse hoeveel K/V/E/ (koolhydraten, vetten en eiwitten). Hieronder volgen een aantal tips die ikzelf heb toegepast op mijn weekend weg, en die jij ook goed kunt gebruiken op jouw vakantie/dagje uit etc.

–          (Bijna) iedereen weet dat eiwitten de bouwstenen van het lichaam zijn. Om te zorgen dat je voldoende eiwitten binnen krijgt kun je caseine eiwitpoeder meenemen. Deze wordt verkocht bij de bekende (online) supplementenwinkels. Het voordeel van deze eiwitten is dat ze langzaam in het lichaam vrij worden gegeven, in tegenstelling tot andere eiwitten zoals b.v. whey.

–          Koolhydraten zorgen voor energie in het lichaam. Dit kun je natuurlijk goed gebruiken op een intensief festival of vakantie. Maak b.v. zelf wat (volkoren)pasta thuis met verse zelfgemaakte tomatensaus en rundergehakt of tonijn. Verdeel dit over portiebakjes,(de Action heeft hele handige voor weinig) af laten koelen, en zo meenemen in de koelbox. Ook b.v. paëlla met verse groenten en garnalen, of wat jou voorkeur ook is, kun je thuis een grote pan maken en onderverdelen in portiebakjes. Neem nog een bak extra mee voor je vrienden, wat absoluut gewaardeerd wordt!

–          Bij vetten krijgen sommige mensen nog steeds enge gedachtes, wat absoluut onzin is. Je dagelijkse portie vetten zijn essentieël  voor een goed onderhoud van je lichaam. Zowel onverzadige als verzadige vetten. Ja, ook die laatste is belangrijk, mits in de juiste proporties. Maar hoe krijg je deze nou binnen i.p.v. al die transvetten (iehh dat is wel eng!) die zitten in je hamburger, friet, broodje kebab e.d. Neem een bakje onbewerkte noten mee en eet ’s morgens en ’s avonds een handje (20gram) noten. Tjokvol met gezonde vetten, vitaminen en mineralen. Dit mag dan ook met recht een ‘superfood’ genoemd worden. Wat ook zeer gezond is en absoluut een aanrader voor (bijna) iedereen is een omega 3 supplement te nemen. Neem een doosje mee op je uitje en slik er elke avond twee voor je in je slaapzak, hotelbed kruipt.

Nou zijn K/V/E/ de zogenaamde “macronutriënten”. Maar er zijn ook, en niet geheel onbelangrijk, micronutriënten, zoals vitamines, mineralen en fytochemicaliën (deze laatste zijn chemicaliën verkregen uit planten die een zeer positief effect hebben op het welzijn van een mens)

–          Hoe krijg je deze nou binnen tijdens je uitje. Mijn voorkeur gaat altijd uit naar verse producten. Maar het is zeker mogelijk om op dagen van weinig inname van deze micronutriënten een voedingssupplement te nemen als multivitamine tabletten. Maar wat weerhoud je ervan om in de voorbereiding verse (courgette, broccoli, groenten etc) soep te maken, en deze ingevroren mee te nemen in je koelbox. Voordat deze eens helemaal ontdooit is ben je alweer een aantal dagen verder en is dus goed een aantal dagen houdbaar. Lekker, gezond, en een absolute toevoeging, waarbij je je vrienden ook nog eens blij maakt als je hun een kop aanbiedt!

Zoals je ziet heeft het niet veel om handen om (in ieder geval een beetje) aan je gezondheid te denken wanneer je van huis bent. Het is natuurlijk aan jezelf hoe ver je hierin wilt gaan. Wat op nummer 1 staat is dat je geniet van je festival of waar je ook bent, met evt. een dikke pot bier en een boulet met tartaasaus on the side :)

SAMSUNG

Voorbereiding Rock Werchter:

-Pure notenmix

– Kipfilet

– Omega 3 visoliecapsules

– Verse broccolisoep met zalm (Voor het recept mag je me altijd een bericht sturen)

– Verse courgettesoep  (Zie broccolisoep)

– Scrambled eggs

– Salade met zongedroogde tomaatjes, pijnboompitten, tonijn en garnaaltjes

– Caseine-eiwitten

– Shakebeker

Roeg Kuijpers

Activate Personal Training & Coaching

Plaatselijk afvallen

Plaatselijk afvallen

Ik schrijf dit blog naar aanleiding van een social deal (of een wowdeal, ik weet het even niet meer) die ik laatst tegenkwam in mijn mailbox van een fitness/beweegstudio in Weert. Er stond het volgende in:

“Wanneer u op de gewone manier gaat bewegen zoals u gewend bent, zal u ervaren dat u een koude buik houdt, dat is het probleem tevens waarom het zo moeilijk is om juist op die plek af te vallen. Door met de *piep* te gaan sporten merkt u dat uw buik opeens wel warm wordt. Door de infrarood dieptewarmte krijgt het lichaam een veel betere doorbloeding. De warmte van de *piep* wordt verhoogt naar 55 graden en omdat u er bij gaat bewegen zal uw lichaam zijn uiterste best moeten doen om deze warmte kwijt te raken. De vetverbranding in deze zone wordt met 100% verhoogt!”

En dit werd dan aangeboden voor een zogenaamd zeer aantrekkelijke prijs. Nou, ik moest er toch wel even smakelijk om lachen!   Ten eerste, als ik ga bewegen of sporten heb ik geen koude buik, en als ik dat al had zou dat absoluut niet de reden zijn dat mijn buikvet (die ik nauwelijks heb) zo moeilijk weg gaat. De reden dat het buikvet het moeilijkst lijkt om weg te krijgen is omdat het lichaam van nature de buik als opslagplaats voor vetweefsel gebruikt, (bij vrouwen ook rond de heupen) en hier dus over het algemeen meer vetweefsel bevindt dan op de rest van het lichaam. Feit is echter dat je net zo hard op je buik afvalt, als op de rest van het lichaam tijdens een juist dieet (i.c.m. sporten) alleen lijkt dat wellicht niet zo, omdat je nu eenmaal van nature meer vetweefsel rond de buik hebt.

Ondernemers springen handig op de onzekerheid van de mensen in door van alles te beloven over plaatselijk afslanken, een six-pack in 4 weken, 2 broekmaten kleiner na 8 sessies in onze warmtecabines etc. Er is zelfs een afslankstudio in Weert die op de ruit van hun bedrijfspand adverteert met “plaatselijk afslanken”

Het moge duidelijk zijn; ik geloof niet in plaatselijk afslanken! Sterker nog, ik durf hier stellig te beweren dat plaatselijk afslanken onzin is en hiermee adverteren echt een manier is om mensen geld uit de zak te kloppen!

Ik hoor je denken; maar hoe kan het dan dat er toch veel mensen centimeters rond hun buik kwijt zijn geraakt bij het gebruik van bijvoorbeeld een warmteband rond hun buik? Die feiten vallen niet te ontkennen! Een verklaring hiervoor zou kunnen zijn  dat mensen door het dieet wat ze volgen ,tijdens de kuur met zo’n warmteband, afslanken (over het hele lichaam!) ook is het zo dat er oefeningen gedaan worden wanneer ze die warmteband omhebben. Bijvoorbeeld een half uur op de crosstrainer, wat gewoon de nodige calorieën verbrand. Er bestaat zelfs een mogelijkheid, al lijkt me deze wat minder aannemelijk, dat er een soort placebo-effect ontstaat bij de mensen. (als je er maar hard genoeg in gelooft..)

Maar wat is dan wel de juiste manier om je buikvet weg te krijgen, vraag je? En dan heb ik het helemaal over die laatste paar hardnekkige kilo’s, die maar niet weg lijken te willen gaan. Het antwoord hierop is: een goed gebalanceerd dieet, verantwoord sporten, en toewijding!

Wil je er slank uitzien? Wil je een strakke buik? Dan zul je er keihard voor moeten werken!

Stop met drinken van alcohol of minder het in ieder geval, eet gezond onbewerkt voedsel en gevarieerd. Ja maar, ik wil ook nog beetje kunnen genieten hoor ik je denken. Tuurlijk moet je dat doen, maar het is maar net wat je belangrijker vind, en daarin moet je de juiste afweging maken voor jezelf!

meld je aan bij een sportschool, en ga hier onder goede begeleiding sporten. Nog beter, bedenk eens wat een personal trainer hierin voor jou zou kunnen betekenen, die echt verstand heeft van de juiste voeding en training!  Maar bovenal, trap niet in de onzin van wat commerciële instellingen je willen doen geloven!

Roeg Kuijpers

Activate Personal Training & Coaching

Diabetes: Je hebt de klok wel horen luiden, maar weet niet waar de klepel hangt!

Diabetes, of wel suikerziekte klinkt voor veel mensen als een ver van hun bed show. Niet boeiend. En mochten ze het al krijgen, denken ze het met een spuitje zo nu en dan op te kunnen lossen.

Maar niets is minder waar helaas!

Het aantal mensen die weten dat ze diabetes hebben in Nederland staat op dit moment op 801.000. Schatting van mensen die diabetes hebben maar dit (nog) niet weten zit rond de 200.000. Elke dag komen er circa 230 (!) mensen bij met de diagnose diabetes. Gevolgen kunnen zijn blindheid, 4 op de 1000 diabetespatienten krijgt te kampen met amputatie van ledematen, depressie, aangetaste zenuwen, en verhoogde kans op hart en vaatziekte.

Zo.. nu heb ik vast je interesse gewekt!

Maar waar komt deze explosieve groei dan vandaan? Hierin zijn twee factoren belangrijk! 1 is de vergrijzing van Nederland. Op oudere leeftijd heb je nou eenmaal meer kans op diabetes. De 2de is veel zorgwekkender namelijk obesitas (zwaarlijvigheid). Onderzoek toont aan dat er een grote relatie bestaat tussen obesitas en diabetes.

Er zijn twee verschillende soorten diabetes namelijk type 1 & 2. 90% van alle diabetes patiënten hebben te kampen met type 2. Maar wat is nou het verschil? Type 1 diabetes maakt helemaal geen insuline meer aan in het lichaam. Het afweersysteem maakt alle cellen die insuline aanmaken kapot. Mensen met type 1 moeten verschillende keren per dag insuline spuiten. Insuline zorgt er overigens voor dat de bloedsuikerspiegel in het lichaam op peil blijft. Mensen met type 2 kampen met een te weinig aan insuline. Overgewicht, te weinig bewegen en ouderdom zorgen voor type 2.

Hoe voorkom je nou dat je diabetes krijgt? Over diabetes type 1 is helaas nog niet bekend hoe dit te voorkomen. Of iemand dit krijgt hangt af van een samenloop van omstandigheden zoals aanleg in combinatie met voeding en virussen. Type 2 kun je voorkomen door veel te bewegen. Minstens een half uur flink, zoals stevig wandelen fietsen of joggen. Heb je  last van overgewicht wordt minstens een uur aangeraden. 2 is zorg dat je op een gezond gewicht blijft. Wanneer iemand kampt met overgewicht, heeft het lichaam vaak moeite om de bloedsuikerspiegel in balans te houden met alle gevolgen van dien. 3 is eet gezond. Eet gevarieerd en 6 kleinere maaltijden per dag ipv 3 grote. Met gevarieerd bedoel ik minstens 2 x in de week vis. Veel groentjes (hier kun je nooit genoeg van eten) en hou de porties vlees aardappelen/rijst en pasta beperkt tot kleine porties per keer. 4 STOP MET ROKEN!  Door roken worden de cellen in het lichaam ongevoelig voor insuline waardoor de kans op diabetes type 2 aanzienlijk word vergroot!

Roeg Kuijpers
Activate Personal Training & Coaching