Afvallen met een McDonalds-dieet

Afgelopen week stelde ik de vraag op mijn facebookpagina of je d.m.v. alleen maar McDonalds te eten af zou kunnen vallen. De antwoorden hierop waren uiteenlopen, van simpelweg ja, of ja maar niet voor iedereen, tot nee, dit kan echt niet gezond voor je zijn!

Voor mij was dit al duidelijk, maar er blijkt dus een grote verdeeldheid te zijn wat betreft de gedachtes hierover. Toch is het antwoord heel simpel, dit is namelijk JA! Of het gezond is, is een tweede. Hier kom ik later even op terug.

De basis van gewichtsverlies is een negatieve energiebalans. Deze zal je dus eerst moeten berekenen (b.v. met behulp van de formule van Harris-Benedict: https://goo.gl/tksAsq  ) Ga je tussen de 300 en 500 Calorieën er onder zitten, val je op een gezonde manier af. Apps als Myfitnesspall of Calorieënteller by fatsecret zijn handige apps die jouw een overzicht geven van de hoeveelheid aan Calorieën die je binnen krijgt op een dag.

product_mcdonalds

Even terugkomend op de vraag of het gezond is om op deze manier af te vallen. Dit is zéér zeker niet het geval. Jouw dagelijkse voeding moet bestaan uit een juiste afweging in percentages van koolhydraten vetten en eiwitten (de macronutriënten). Daarnaast zul je voldoende vitamines en mineralen (de micronutriënten) binnen moeten krijgen. Een gemiddelde McDonalds maaltijd zit véél te hoog in vetten en koolhydraten, en veel te laag in vitamines en mineralen. Daarnaast zit het erg hoog in Calorieën waardoor je relatief maar weinig mag eten, voordat je al aan jouw dagelijkse behoefte zit. Ter vergelijking: bij één big mac met 150gram frietjes zit je al tegen de 1000 Calorieën aan.

Erg interessant om te zien dat de kennis over voeding, afvallen nog steeds zéér beperkt is bij veel mensen. Waar men probeert om een gezondere levensstijl er op na te houden, mist vaak de kennis om dit ook echt te doen.

De beste keuze om op een gezonde manier af te vallen, is door je kennis te vergroten over gezonde voeding, en deze in de praktijk te brengen. Daarnaast op een verantwoorde manier hard trainen. En bovenal genieten van het leven!

Op mijn website vind je allerhande blogs met betrekking tot voeding, training en algehele fitheid. Deze zijn niet gebaseerd op de allerlaatste fitnesstrends, of wat men leest in de Men’s health of de Linda, maar over het algemeen wetenschappelijk onderbouwd. Daarnaast zijn ze ook nog eens leuk om te lezen. Vind ik zelf dan!

Roeg Kuijpers

Activate Personal Training & Coaching