45 redenen om te sporten en juist te eten die niet gaan over gewichtsverlies.

80% van de cliënten die een beroep op mij doen als personal trainer, doen dit omdat ze gewicht willen verliezen. Al vele jaren lijkt gewichtsverlies hetgeen wat in ieders gedachte zit. Een gezond gewicht is zeker een mooi doel als we het hebben over juist eten en sporten, maar het zou niet de belangrijkste focus moeten hebben (uitzonderingen daargelaten) Sterker nog, het zou niet eens de top 10 moeten halen. Bovendien is het getal op de weegschaal geen betrouwbare indicator  van je gehele gezondheid. Daarnaast bewijst deze studie dat mensen die diëten (iehh eng woord) of sporten, alleen om gewichtsverlies te bewerkstelligen, een stuk sneller stoppen dan mensen die dit doen voor andere redenen. Daarom volgen hieronder 45 redenen om te starten met een gezondere levensstijl die niks te maken hebben met je gewicht.

TRAINING

BreakSweat

Het werkt als een anti-depressiva. 

Of je nu last hebt van de depressiviteit in de winter (misschien niet helemaal van toepassing tijdens het schrijven van dit blog) of je bent chronisch depressief, dit gevoel kan alles een stuk lastiger maken in het leven. Antidepressiva medicatie zijn een godsgeschenk voor sommige mensen, maar deze studie laat zien dat mensen die lijden aan depressie, en begonnen aan sportieve activiteiten, net zoveel vooruitgang boekten als mensen die bezig waren met medicatie.  Na 4 maanden kon zelfs 60 a 70% niet meer geclassificeerd worden als iemand met een depressie. Beter nog, de uitkomst van een opvolg-studie was dat de gevolgen van beweging langer vasthielden dan die van medicatie.

Het verminderd de symptomen van menstruatie 

Oke oke , menstruatie is vervelend.. (denk ik dan) en het is iets waar jullie dames elke maand mee moeten leven, maar dat betekend niet dat er niets is wat jullie daar aan kunnen doen. In deze studie werden 40 non- atletische meiden in de leeftijd van 18 tot 25 gevolgd  die 8 weken, 3 x in de week, een cardio workout deden van 60 minuten. Achteraf werd er gevraagd hun menstruatiesymptomen te beschrijven. Vooral depressie en boosheid, waren een stuk verminderd. Zo erg zelfs dat de onderzoekers wel moesten concluderen dat beweging voorgeschreven zou moeten worden als een genezing (in ieder geval gedeeltelijk) voor menstruatie.

Het verminderd stress en angst 

Vraagje: wanneer je super gestrest bent en bang bent dat _________ (op de stippellijn vul je b.v. in dat je ontslagen wordt, je chronisch ziek bent of dat je favoriete serie ten einde loopt) wat is dan de snelste manier om weer tot rust te komen? A: een grote bak Ben & Jerry’s leegeten? B: Het ondergaan van een serieus zweetfestijn? C: je moeder bellen? Sorry moeders, maar wetenschappers zeggen dat bewegen (en met bewegen bedoel ik niet naar de koelkast en terug) de snelste manier is om je cortisol levels weer op peil te krijgen, wat zorgt voor rust in je lichaam. Plus nieuw onderzoek wijst uit dat ijs of ander ‘comfort food’ weinig tot geen verschil maken in je stress level. Niet dat ik verder iets heb tegen een dikke schep chunky monkey !

Het geeft een boost aan je creativiteit. 

De volgende keer dat je een writer’s block hebt, voor de schrijvers onder ons, of je hebt geen idee wat je met het volgende knutseluur moet gaan doen, kleuterjuffen, ga dan lekker een stuk wandelen. Een recente studie leert ons dat wandelen helpt bij het convergerend (het zoeken naar één oplossing) en divergerend (het zoeken naar zoveel mogelijk oplossingen) denken, wat de twee typen zijn die geassocieerd worden met versterkte creativiteit.

personal trainer weert

Een vermindering van allergieën. 

Niesen, waterige ogen en een loopneus (hoi hooikoorts) kan echt het plezier halen uit het dagelijkse leven. Onderzoek wijst uit dat 30 minuten rennen kan zorgen voor een vermindering van 90% van niesen, jeuk, een verstopte neus of een loopneus.

Het versterkt je hart. 

Het lijkt alsof je hart uit je borst komt af en toe tijden een heuvelsprint, maar hij gaat je later zeker bedanken! In een verslag van de American Heart Association komt naar voren dat beweging je hartspier versterkt en het verminderd de kans op hartklachten en andere gerelateerde klachten.

Het helpt om verleidingen te weerstaan. 

Ze noemen het niet voor niks een ‘runner’s high’! Of je nu verslaafd bent aan suiker, sigaretten of erger zelfs, cocaine of heroine, beweging kan een belangrijke spelen in het weerstaan van jouw stof naar keuze. In deze studie, kwamen wetenschappers er achter dat de vrijlating van endorfine tijdens beweging, hetzelfde pad bewandeld als verslavende substanties als sigaretten e.d. Het resultaat? Muizen, in deze studie, kozen uiteindelijk voor de tredmolen i.p.v. de high die ze kregen van een amfetamine-achtige oplossing, er vanuit gaande dat mensen dezelfde keuze zouden kunnen maken.

Het verminderd de kans op het metabool syndroom. 

Ten eerste, wat is het metabool syndroom? Het is een samenvoeging van verschillende condities; verhoogde bloeddruk, overmatig lichaamsvet rond de heup en een abnormaal cholesterol level, die samen plaatsvinden, wat zorgt voor een verhoogde kans op hartklachten, hartstilstand en diabetes. Simpelweg is het de sterkste indicatie dat je op weg bent naar een vroeg sterfbed. Maar voordat je je begrafenis al gaat regelen, onderzoekers zeggen dat beweging het metabool syndroom compleet kan uitwissen en zelfs de schade die geleden is om kan zetten. Niet alle soorten beweging werken even goed. Een verhoogde intensiteit is de sleutel naar succes. Dus i.p.v. bewegen op één tempo, probeer om te gaan intervallen, wat er voor zorgt dat je hartslag omhoog gaat maar ook weer daalt.

Het verminderd zelfs het risico op vele andere ziektes. 

Verschillende typen kanker, diabetes, hart en longziektes, ik zou hier de hele dag aan het typen zijn als ik al de ziektes op moest noemen die baat hebben bij beweging. Je kunt beweging eigenlijk zien als een soort superster in het beter maken van jouw algehele gezondheid. Sportmedicijndokter (mooi woord) Jordan Metzel verklaarde onlangs dat beweging een wondermedicijn is tegen diverse soorten ziekten, het 100% effect heeft en weinig tot geen bijwerkingen heeft op wellicht wat spierpijn na. Ik, in mijn beroep als personal trainer, heb hier veel onderzoek naar gedaan, puur uit interesse.

personal training weert

Het beschermt je ogen. 

Als je dit leest zit je naar een scherm te kijken. Welkom bij de club van vermoeide ogen! Recent onderzoek toonde dat de beste manier om je ogen te beschermen en weg te blijven van leeftijd gerelateerd zichtverlies, het doen van regelmatige cardiovasculaire beweging is.

Je leeft langer 

Mensen die bewegen leven langer. Punt! Onderzoek laat zien dat je tot 7 jaar langer kunt leven door een minimum van 150 minuten bewegen toe te voegen per week, ongeacht wat je gewicht is. Dat zijn maar 3 workouts van 50 minuten!

In deze jaren ben je ook nog eens vrolijker. 

In deze studie komt naar voren dat mensen die regelmatig bewegen, vrolijker, meer opgewonden en enthousiaster zijn dan de gemiddelde bankhanger.

Het leert je je lichaam te respecteren. 

Het is heel makkelijk om je te focussen op een six-pack en/of het perfecte bikini-lichaam. Het gebruik maken van ons lichaam maakt het niet alleen sterker maar je krijgt ook meer respect voor de dingen die je er mee kunt doen en onderzoekt ondersteund dit. Een atleet zijn heeft dan in mijn ogen weinig te maken met hoe je eruit ziet in de spiegel, maar meer wat je allemaal kunt met je lichaam!

Het versterkt je botten. 

Het is niet een heel sexy onderwerp, maar je botdichtheid is bijzonder belangrijk in het behouden van een sterk en mobiel lichaam. Volgens deze studie is elke beweging waarbij je gewicht verplaatst, zoals simpel lopen of dansen, goed om meer botdichtheid op te bouwen  en verminderd de kans op botbreuken en osteoperose. De onderzoekers kwamen erachter dat volwassenen die regelmatig bewegen een betere botdichtheid hadden dan die dat niet deden. Daarbij komt wel, volwassenen die stopte met bewegen op een latere leeftijd verloren evengoed botmassa, ook al hadden ze op jongere leeftijd veelvuldig aan sport gedaan.

Het bespaard je geld. 

Een abbo bij de locale gym kan duur zijn. Een thuisgym kan een behoorlijke investering zijn en je moet er maar net plaats voor hebben. Maar het blijkt dat een investering in jou gesteldheid  bijzonder waardevol kan zijn. In deze harvard-studie komt naar voren dat elke dollar (Amerikaanse studie) die je investeert in gezondheidsverbetering, waaronder beweging/sport, $2.71 bespaard in toekomstige medische kosten. Als je dat in je achterhoofd houdt valt dat abbonementje reuze mee toch?

personal trainer weert

Het bevordert je vruchtbaarheid. 

Ben je al aan kinderen aan het denken? Onderzoekers van Harvard vonden dat mannen die regelmatig aan sport deden een hogere concentratie hadden van sperma, en dat deze van betere kwaliteit was dan gemiddeld. Voor vrouwen geldt dit hetzelfde overigens. In Deze meta-analyse die keek naar 27.000 vrouwen komt naar voren dat de vrouwen die regelmatig aan sport deden minder kans hadden op onvruchtbaarheid en minder kans op een miskraam. Let op: Vrouwen die overmatig sport beoefende, verzwakte dan weer hun vruchtbaarheid, dus het draait allemaal om balans!

Het veranderd je in een seks god.

Ja het staat er echt! Zweten in de gym kan het zweten in de slaapkamer verbeteren. Meer kracht in je bekkenbodem, die je krijgt van trainen in de gym, zorgt voor betere sexuele functies van het lichaam bij de vrouw. In een andere studie komt naar voren dat mannen die sporten een verminderde kans hebben op impotentie of andere dysfuncties, terwijl zw krachtigere orgasmes ervaren! Daarbij geven ze ook nog eens aan dat ze vaker seks hebben.

Het helpt bij je zelfvertrouwen. 

Het lijkt duidelijk dat een goede workout je er beter uit laat zien aan de buitenkant. Maar wetenschappelijk onderzoek laat zien dat we ons er ook beter door gaan voelen aan de binnenkant. Er wordt melding gemaakt van een hoger zelfvertrouwen en mindere gevallen van negatieve gedachtes over ons lichaam.

Het bevorderd je slaap. 

Het hebben van een goede nachtrust is een van de belangrijkste dingen die je kunt hebben voor je gezondheid. In je slaap heeft je lichaam de tijd om zich te herstellen, zorgt het voor nieuwe energie, en zet al je gedachten op een rijtje. In deze meta-analyse dat keek naar een dozijn slaap-studies, staat dat mensen die regelmatig aan sport deden minder kans hadden op slapeloosheid, en een hogere kwaliteit van hun slaap. Daarbij komt ook nog eens dat mensen die leden aan slapeloosheid en daarbij regelmatig gingen sporten, een significante vermindering zagen in hun slapeloze nachten.

personal training

Het zorgt er niet alleen voor dat je er jonger uitziet, maar dat je ook daadwerkelijk jonger bent. 

Dankzij die zweterige gloed en de overblijfselen van de runner’s high zien mensen die regelmatig sporten er vaak jonger uit dan de mensen die dat niet doen. Nieuw onderzoek wijst uit dat sporters daadwerkelijk jonger op celniveau zijn dan hun leeftijdgenootjes. Telomeren, die onderdeel zijn van ons DNA, worden korter naarmate we ouder worden. Tot voor kort werd er gedacht dat er weinig te doen was hieraan, maar nieuwe studie laat zien dat mensen die werken aan hun uithoudingsvermogen langere telomeren hebben dan mensen die dit niet doen, terwijl een tweede studie aantoont dat beweging je telomeren kunnen verlengen met 10%.

Het pompt je op.

Je hoeft geen wetenschapper te zijn om te weten dat sporten zorgt voor de opbouw van spieren en coördinatie. Heb je ooit wel eens een zak katttenbakvulling van 20KG van de bovenste plank moeten tillen, of een bank naar de 2de verdieping van je appartement moeten tillen? Dan ben je vast dankbaar voor  al de sessies die je in de gym hebt gehad die het werk hierboven beschreven een peulenschil maken.

Het verminderd visceraal vet 

In onze huidige maatschappij is lichaamsvet staatsvijand nr. 1. Visceraal vet is dat je niet ziet aan de buitenkant, maar wat verstopt zit aan je romp rondom je organen, die ernstige schade toe kunnen brengen. En geloof me, die wil je niet. (Of in ieder geval, zo min mogelijk) Het is bekend dat bewegen over het algemeen lichaamsvet verminderd, maar vooral buikvet is vatbaar voor beweging. Deze studie laat zien dat een high intensity interval training (HIIT) het buikvet het snelst laat verdwijnen.

Het maakt je een goed voorbeeld voor je omgeving. 

Ik wil je niet bang maken, maar er zijn mensen die jou in de gaten houden. Of het nu je vrienden, je ouders, broers of zussen, of je vriend(in) is maakt niet uit, maar ze houden je in de gaten. Het feit dat jij veel aan beweging doet motiveert andere om dit ook te doen. We checken regelmatig andere om ons heen in hun gebaren en gedragingen. Hou dus in gedachten dat, elke keer dat je naar de gym gaat, je een voorbeeld stelt, en andere aanmoedigt om dit ook te doen.

Het maakt je slimmer. 

Even het stereotype meathead/domme bodybuilder aan de kant zetten. Het opbouwen van spieren helpt je bij het opbouwen van hersencellen. Een meta-analyse over de effecten van beweging op de hersenen laat zien dat fitness je geheugen verbeterd, zorgt dat je sneller kunt leren, verhoogd het hersenvolume en maakt je zelfs een betere lezer. Daarbij komt ook nog eens dat recente studies laten zien dat beweging helpt tegen ziektes als Alzheimer.

Het zorgt voor een betere beheersing van chronische pijn.

Wanneer je leeft met chronische pijn, is opstaan in de morgen al moeilijk zat. Toch zou ik aanraden om naar de gym te gaan of lekker een stuk te gaan rennen. Onderzoek wijst uit dat bewegen zowel op de lange termijn als op de korte zorgt voor verbetering bij mensen die last hebben van chronische pijn, zelfs als de conditie die het veroorzaakt aanwezig blijft. Beter gezegd, beweging verhelpt het probleem niet, maar zorgt er wel voor dat je er beter mee om kunt gaan.

BINNENKORT DEEL II!

 

Roeg Kuijpers

Personal trainer Weert Nederweert

Activate Personal Training & Coaching