No pain no gain

personal trainer nederweertIk, als personal trainer zijnde, volg alles en iedereen op social media die iets met fitness te maken heeft. Van collega personal trainers uit de nabije omgeving, tot internationale fitnessmodellen etc. Een trend die mij de laatste tijd een beetje opvalt is het principe dat elke keer dat je in een gym staat, je je lichaam helemaal moet slopen.

Ik zie foto’s voorbij komen van mensen die half dood op de grond liggen met een begeleidende tekst dat ze zojuist een nieuw lunge-record van 3KM (misschien lichtelijk overdreven) hebben gezet, teksten als no pain no gain, suffer to be in shape, mensen die gek worden wanneer ze een workout hebben gemist etc.

Deze gedachten worden enorm gevoed door de zéér populaire fitnessmodellen die facebook en andere social media rijk zijn, die deze gedachtegang beamen. Wat er uiteraard bij wordt vergeten te vermelden is dat hun professionals zijn met een team van experts om hun heen. 24 uur per dag zijn ze bezig met hun beroep. Want dat is het, hun beroep!

Echter weet elke serieuze atleet of PTer dat rust, herstel, en periodisatie (het op de juiste manier modificeren van de intensiteit, gebaseerd op het doel, uitvoering en mogelijkheid) cruciaal zijn voor een optimale vooruitgang. Zeker periodisatie is iets waar veel mensen nog nooit van gehoord hebben, of simpelweg niet van willen horen. Waarom zou je immers een dumbell curl doen met 8KG als het ook met 10KG kan, toch?!

Vermoeidheid lijkt wel een statussymbool, en dat is nu juist het probleem. We trainen onszelf dood. Chronisch vermoeid zijn, als in constant je lichaam maximaal belasten, is echter niet de sleutel naar succes. Gewrichtsklachten, spierscheuringen en vage pijntjes zijn klachten die je hier van kunt krijgen. Op korte termijn zoals een spierscheuring, of op de lange termijn, zoals knieklachten die komen door jaren en jaren van maximale belasting.

Uiteraard moet je jezelf wel uitdagen, alleen is er een groot verschil tussen de uitdaging verstandig en de uitdaging dwangmatig gebruiken. Daag je jezelf niet uit zal er geen supercompensatie zijn, daag je jezelf elke keer maximaal (op een obsessieve manier) uit is het ook niet goed zoals hierboven beschreven. Je zult dus een middenweg moeten vinden. Wees OK met discomfort, maar leer naar je lichaam te luisteren. Luister naar je lichaamstaal, signalen die het afgeeft, zodat je weet welke dagen dat je maximaal kunt gaan, maar minstens net zo belangrijk wanneer het tijd is om rust te pakken.

Hoe meer je in staat bent om naar je lichaam te luisteren, hoe makkelijker het wordt om hard te trainen, je doelen te bereiken, en blessures en ziektes te voorkomen.

ROEG KUIJPERS

PERSONAL TRAINER NEDERWEERT WEERT

ACTIVATE PERSONAL TRAINING & COACHING