Weegschaalfrustraties

personal trainerIn mijn bedrijf werk ik met een hele hoop mensen die allemaal verschillende wensen hebben. Eentje die vaak terugkomt is (natuurlijk) afvallen. De een wilt 6 kilo afvallen en de ander 30. Een goede manier om te zien of je afvalt is natuurlijk de weegschaal, toch?

Maar wat gebeurd er nou met je wanneer je de hele week streng op je voeding hebt gelet en je 3 a 4 keer in het zweet hebt gewerkt op de sportschool, en die weegschaal geeft gewoon aan dat je een halve kilo zwaarder bent geworden? Shit denk je en je vraagt je af waarvoor je het eigenlijk allemaal doet. Heel de week je uit de naad gewerkt en dit is het resultaat??

Mensen die met mij samenwerken hangen natuurlijk bij mij aan de bel wanneer dit gebeurd. Er is niks meer demotiverend dan dat. Nou is het zo dat ik geen fan ben van de weegschaal (alleen). Deze is namelijk behoorlijk beinvloedbaar en er zijn vele andere methodes om te kijken of er progressie zit in jouw persoonlijke doelen. En daar gaat dit blog over.

Meer dan de helft van ons lichaam bestaat uit vocht. Hoe meer vocht jij op het moment van wegen in je lichaam hebt zitten hoe zwaarder je weegt. En dit vochtgehalte is elke week anders door b.v. hormonale schommelingen, hetgeen wat je gegeten/gedronken hebt de avond ervoor etc. Het zou dus goed kunnen dat je 0,5 liter meer vocht in je lichaam hebt als tijdens de vorige weging. Mocht je nou 0,4 kg aan vetmassa kwijt zijn geraakt die week, geeft de weegschaal aan dat je 0,1kg bent aangekomen.

personal trainerDe term spieren zijn zwaarder dan vet is een zeer bekende term maar compleet belachelijk. Immers, een kilo vet is net zo zwaar als een kilo spieren. Het is wel zo dat een kilo vet in omvang groter is als een kilo spieren. Mocht je nou fanatiek aan krachttraining doen, (en ik ben daar een groot voorstander van, zowel voor mannen als vrouwen) dan bouw je natuurlijk spiermassa op. Doordat je vetmassa aan het verliezen bent slinken de centimeters, maar door de spiermassa blijft het gewicht op de weegschaal nagenoeg gelijk!

Wat ook zéér beinvloedbaar is, is op welk moment van de dag je je weegt. Het klinkt wellicht heel voor de hand, maar wees consequent in wanneer je je weegt. Bij voorkeur in de morgen op nuchtere maag, gelijk vanuit bed. Het zal niet de eerste keer zijn dat een cliënt depressief naar me toekomt en zegt dat ze een halve kilo is aangekomen, waarna we na een klein gesprekje erachter komen dat ze de vorige keer zich gewogen had op nuchtere maag en deze keer na de lunch.

En dit zijn nog maar enkele voorbeelden van wat de weegschaal kan beinvloeden. Maar moeten we de weegschaal dan maar weggooien? Nee zeker niet. Ik zou me wel max. 1 x in de week blijven wegen, maar daarnaast méér vergelijkingsmateriaal verzamelen over mezelf. Zo laat ik cliënten van mij elke week de lichaamsomtrekken opschrijven (borst, buik, bicep, bovenbeen). Neem foto’s van jezelf van het moment dat je bent begonnen en 3 maanden later nog eens. Hou je energielevel bij van elke dag.

—————————————————————————————————————————————————————————————————————-

Lang verhaal kort: Wegen is een goed idee, zolang het je niet gestoord maakt of je dag verpest. Als je alleen afgaat op de weegschaal om je progressie bij te houden, zie je het grote plaatje niet meer.

—————————————————————————————————————————————————————————————————————-

ROEG KUIJPERS

PERSONAL TRAINER WEERT NEDERWEERT

ACTIVATE PERSONAL TRAINING & COACHING