Je bent wat je poept!

Personal Coach Roeg KuijpersIk, als personal coach zijnde, krijg geregeld de vraag over wat nou precies je darmstelsel inhoudt, en wanneer deze zogenaamd ‘verstoord’ is. Jarenlang hebben we ons geen moment afgevraagd wat er zich nou allemaal afspeelt in ons darmstelsel. Aan de bovenkant duwde je er iets in, en aan de onderkant kwam er een bruine substantie uit, simpel!

Maar de darmen zijn veel meer dan dat en daar gaat dit blog over. Je zou zelfs kunnen zeggen dat je darmen het tweede brein van het lichaam zijn door de vele zenuwcellen die het bevat. Nee, de darmen vertellen je niet hoeveel 2 x 2 is, maar de samenwerking tussen het brein in je hoofd en je darmen is significant! Dit heeft o.a. te maken met een zenuw waarmee de darmen vol zitten namelijk de ‘nervus vagus’ die rechtstreeks in contact staat met het menselijk brein. Dit verklaard ook waarom mensen vlinders in de buik hebben bij verliefdheid, of buikpijn hebben bij stress.

De functie van de darm is het verteren en opnemen van voedingsstoffen. Eerst gebeurt er een verteringsproces dat reeds in de mond begint. Lichaamssappen vanuit verschillende organen komen terecht in de darm om het verteringsproces op gang te brengen. De verteerde voedingsstoffen kunnen vervolgens door de darmwand heen in het bloed worden opgenomen.

In de darmholte leven veel bacteriën. Deze worden de darmflora genoemd, en helpen mee  met de voedselvertering door stoffen af te breken tot makkelijk op te nemen voedingsstoffen. Zonder deze darmflora kan een mens niet overleven. Antibiotica bestrijden bacteriën en zijn daarom ook schadelijk voor de darmflora. De darmen zijn in hoge mate een zelfregulerend orgaan. Sinds kort zijn er zelfs succesvolle onderzoeken gedaan bij mensen die last hadden van een hardnekkige Clostridium-bacterie in hun darmen (en daarmee continu diarree hadden). I.p.v. antibiotica voor te schrijven werd er aan de patiënt een gezonde poepbacterie toegediend, waardoor de darmflora zo veranderde dat het de infectie zelf bestreed.

Het mag duidelijk zijn, je darmen moeten optimaal kunnen werken. Wanneer deze (darmflora) verstoord is voel jij je ook niet 100%. Dingen die de darmflora op een slechte manier beinvloeden zijn o.a. overmatig alcoholgebruik, het eten van junkfood en roken.  Puur kijkend naar de gezondheid zijn deze natuurlijk nergens goed voor maar dat terzijde.

Het eten van vezelrijk voedsel heeft dan weer een positief effect op de darmflora.

Mocht je nou diarree hebben of een onregelmatige stoelgang, grijp dan niet naar laxeermiddelen of antibiotica in de eerste plaats, deze maken uiteindelijk meer kapot dan je lief is, maar probeer eens te achterhalen wat het probleem kan zijn van jouw verstoorde darmflora. Een (goede) personal coach kan jou hier altijd meer over vertellen!

Roeg Kuijpers

PERSONAL COACH WEERT NEDERWEERT

Activate Personal Training & Coaching