Misleidende productinformatie en 6 tips om etiketten te lezen in de supermarkt.

Misleidende productinformatie

Als consument mag je ervan uitgaan dat de informatie van de producent over zijn producten eerlijk en juist is. Helaas is het in de praktijk anders. Zodoende vindt er elk jaar de verkiezingen voor het gouden windei plaats. Het gouden windei is een prijs die uitgereikt wordt door Foodwatch; de voedselwaakhond van Nederland. Deze twijfelachtige prijs word verdiend door producenten met de meest misleidende productinformatie.

Om maar eens gelijk een goed voorbeeld te geven: de winnaar van 2013 was Natrena Stevia kristalpoeder. Stevia is als zoetstof 100% natuurlijk en caloriearm. Uiteraard spreekt dit mensen aan en is het niet gek dat steeds meer producenten hierop inspringen. Zo ook Natrena! Echter blijkt in bovengenoemd product maar 3% stevia te zitten. De overige 97% van het product bestaat uit maltodextrine, wat een goedkoop zoet vulmiddel is. De prijs van dit product is desalniettemin hoog, namelijk €3,79 voor een pot waar maar 1,35 gram Stevia in zit. Voor dezelfde hoeveelheid pure stevia betaald je elders gemiddeld €0,30.

Zelf lees ik steeds vaker de sticker/etiket die op een product zit om te kunnen zien wat er nou ECHT in zit. B.v. groenten of rauw vlees als kip is natuurlijk niet nodig om hier het etiket over te lezen. Al wordt die laatste wel vaak ingespoten met water om zo het gewicht omhoog te krijgen, wat nog steeds niet verboden is in Nederland, maar dit staat natuurlijk niet vermeld op het etiket en is ook niet echt waar dit blog over gaat.

Maar ben je een liefhebber van bijvoorbeeld mueslirepen (NU MET ECHT FRUIT staat er groot op de wikkel), eet je geregeld kant en klare honig soep (b.v. de limburgse asperge-cremesoep), of geniet je af en toe van een lekker glas tintelfruit (nu met 30% minder suiker) om eens een paar voorbeelden te noemen, kijk dan eens wat vaker naar de productinformatie! Hoeveel fruit zit er nu echt in die mueslirepen? (AH mueslireep light met appel framboos en cranberry; 5,5% appel, 1% framboos en 2% cranberry) Hoeveel asperges zitten er in deze soep (op anderhalve liter soep omgerekend 3cm asperge) en wat is hier Limburgs aan? En hoeveel suiker zit er dan alsnog in dit tintelfruit ondanks de 30% minder? Van deze laatste heb ik geen specifiek voorbeeld maar geloof me dat er nog steeds schandalig veel inzit!

Misschien laat je je wel misleiden door bepaalde logo’s op verpakkingen als het ‘Ik kies bewust’ logo. Wat wordt hier nou precies mee bedoel met ik kies bewust? Kijk naar de productinformatie en je zult zien dat je vaak helemaal niet zo bewust aan het kiezen bent!

Lang verhaal kort: leer etiketten lezen! Heb je geen idee hoe, lees dan hieronder 6 handige tips zodat jij je in de toekomst niet meer voor de gek laat houden!

  1. Kies voor onbewerkte producten: lekker vers fruit & groente, noten & zaden of graanproducten. Maak bijvoorbeeld eens je eigen tomatensaus van échte tomaten.
     
  2. Hoe schreeuweriger de verpakking, hoe minder een product het zal waarmaken. Kies daarom voor de ‘kneusjes’ onder in het schap. Bijvoorbeeld zo’n kilozak muesli, daar zit alleen maar granen en rozijnen in.
     
  3. De eerste ingrediënt die in de ingrediëntenlijst voorkomt, is het meest aanwezig in het product. Is het eerste ingrediënt suiker? Laat het dan maar in het schap staan. De consumentenbond publiceerde een lijst met maar liefst 50 verschillende benamingen voor suiker. Met deze lijst op zak laat je je niet meer voor de gek houden.
     
  4. Leg altijd twee vergelijkbare producten naast elkaar. Zo neem je alle twijfel weg of een product relatief gezien veel suiker of vet bevat.
     
  5. Wettelijk gezien, is een product pas light als er tenminste 30% minder calorieën, vet of suiker in zit. Bij 30% minder vet of suiker betekent het niet automatisch dat er ook 30% minder calorieën in zit. Vaak scheelt het maar een paar calorieën. Houd het alsnog bij een bescheiden portie!
     
  6. Het lijkt tijdrovend, etiketten leren lezen. Bedenk dat als je er nu even wat tijd in investeert, je er straks niet meer over hoeft na te denken. Dan gooi je automatisch die kilozak muesli in je boodschappenkar.

Roeg Kuijpers

Personal trainer Weert Nederweert

Activate Personal Training & Coaching