Superfoods

Iedereen heeft het erover tegenwoordig. Het is een echte hype om superfoods te consumeren. Er is zelfs een superfoods winkel geopend op de maaspoort in Weert. Maar is het allemaal wel zo supergezond als er wordt gezegd? Je hebt ze in allerlei soorten en maten. Van gojibessen en chiazaad tot rauwe chocola en kokosolie. Om alle “superfoods” hier te gaan bespreken kost me een aantal weken dus ik hou het vrij algemeen waarbij ik er een paar uitpak. Hieronder een kritische blik op het fenomeen “superfoods”.

Laat ik voorop stellen dat superfoods erg gezond zijn over het algemeen. Ik ken mensen die er echt helemaal op los gaan, en hun hele keuken vol hebben staan met de gekste dingen. Het mooie is dat veel mensen die superfoods gebruiken hun normale voeding niet eens op orde hebben, maar denken dat ze goed bezig zijn omdat ze b.v. elke morgen  een lepel lijnzaad door hun muesli gooien. Laat 1 ding duidelijk zijn: je hoeft geen wonderen te verwachten van superfoods, en als je normale eetpatroon niet eens op orde is heeft het ook weinig zin om allerlei superfoods in huis te halen.

Bovendien is er onlangs door de consumentenbond onderzoek gedaan naar diverse superfoods met een vrij schokkend resultaat. Om eens een voorbeeld te pakken: tarwegras van Kruidvat. De aanwezigheid van vitamine A zoals deze beschreven staat op het etiket is maar liefst met een factor 400 lager als wat er daadwerkelijk inzit. Wel bevat het een hoog ijzergehalte, ware het niet dat deze uit plantaardige bron komt en je veel beter ijzer uit een rood stuk vlees kunt hebben. Wat veel meer voor de hand ligt is een goedkoop ijzersupplement te kopen en deze te consumeren indien dit nodig is.

Nog een voorbeeld zijn de incabessen van Ekoplaza. Deze claimen boordevol vitamine te zitten zoals vitamine A, C, B1, B2, B6 en B12. Nou is het zo dat als je aan je dagelijkse behoefte aan vitamine B2 wilt komen je een kilo van deze bessen moet eten. Bij vitamine B12 hebben we het dan zelfs over 50Kg! Oftewel complete nonsens om deze bessen voor die doeleinde te eten!

Als laatste pik ik er nog even hennepzaad uit van Kruidvat. De claims op het etiket blijken helemaal te kloppen, maar of het de naam superfoods mag dragen is een tweede. Hennepzaad heeft bijvoorbeeld de helft minder omega 3 dan lijnzaad. Wel blinkt deze uit in de aanwezigheid van ijzer en magnesium per 100 gram. Wat dan weer jammer is, is dat je per keer maar ongeveer een lepel hennepzaad consumeert, wat aan ijzer ongeveer neerkomt op hetzelfde aantal wat in 50 gram spinazie zit. En wat betreft magnesium heeft sowieso al bijna niemand een tekort aangezien dit ruimschoots aanwezig is graanproducten, zuivel en groente.

Het is verboden in Nederland om foutieve informatie te plaatsen op etiketten dus de producenten van bovenstaande producten zijn hier ook op aangesproken. Maar het is maar om even aan te geven hoe “creatief” producenten omgaan met hun etikettering en het inspelen om de behoefte van de consument!

Lang verhaal kort: Superfoods kunnen een goede aanvulling zijn op je dagelijkse eetpatroon mits deze al (redelijk) goed op orde is. Verwacht er geen wonderen van want dan kom je bedrogen uit! Veel dingen die worden geclaimd door producenten zijn of niet waar, of zijn vervangbaar door een goedkoop supplement of simpelweg door je dagelijkse voeding

Wil je nou meer weten over gezonde voeding, eventueel in combinatie met sport, neem dan contact op met mij via de contactpagina hier op de website.

Roeg Kuijpers

Personal trainer Weert Nederweert

Activate Personal Training & Coaching