Wat is nou gezonde voeding?

Wat is nou tegenwoordig nog echt gezond? Je drinkt geen cola meer want daar zit teveel suiker in. In plaats daarvan pak je cola light, maar daar zitten suikervervangers in als aspartaam, waar je kanker van krijgt. Tegenwoordig word het afgeraden om brood te eten en zelfs zuivelproducten worden tegenwoordig afgeraden.

Maar hoe kan het dan dat deze wel op de schijf van vijf staan van het ‘onafhankelijke’ (zoals ze zelf pretenderen op de website) voedingscentrum. Laat ik beginnen met te stellen dat het voedingscentrum helemaal niet zo onafhankelijk is. Naast de overheid als grote geldschieter  genieten hun inkomsten van opvallende geldschieters als: Unilever, Ahold, LU general biscuits,  Smiths food Group BV en Heinz. Deze zijn zoals je misschien zelf al in had kunnen vullen, gebaat bij een goed lopende voedselindustrie,waardoor je de onafhankelijkheid van het voedselcentrum op z’n minst ter discussie kunt stellen! Ook het ‘ik kies bewust’ is bewezen niet onafhankelijk te zijn, maar opgezet door grote levensmiddelenfabrikanten om er een economisch voordeel uit te halen.

Blijft de vraag wat nou echt gezonde voeding is! Kort door de bocht zou je jezelf af kunnen vragen: groeit het aan een plant, struik of boom. Zo ja, is het gezond! Producten die hier vanaf komen kun je zoveel eten als je wilt op een dag, m.u.v. fruit waar vrij veel natuurlijke suikers in zitten. Als je je aan 2 stuks fruit per dag houdt is er geen probleem. Voor producten als vlees, pasta, rijst, vis geld dat het noodzakelijk is maar wel ‘met mate’ goed voor je is! Met vlees heb je bij een normale maaltijd van bijvoorbeeld aardappelen, vlees, groentjes , maar een stuk nodig zo groot als wat er tussen je duim en wijsvinger past. Dat is niet erg veel natuurlijk. Aangezien ik een echte vleeseter ben, hou ik me hier eerlijk gezegd nooit aan! Van vis wordt gezegd dat het erg gezond is. En als je het houdt op 2 a 3 keer in de week is dit ook het geval omdat deze veel goede vetten bevat (omega 3 o.a.) Helaas is het zo dat veel giftige stoffen zich ophopen in het weefsel van de vis. Dit komt door het verontreinigde water waar ze in zwemmen. Groenten zitten vol vezels, met op nummer 1 broccoli, wat zorgt voor een goede stoelgang en een hongerstillend effect. Tevens bevatten groenten natuurlijk allerlei vitamines.

Melk is, ondanks wat men jaren beweerd heeft, niet goed voor het menselijk lichaam. Wie is er niet opgegroeid met de leus: melk is goed voor elk. Voorstanders zeggen dat de calcium erin goed voor de botten is, maar onderzoek wijst uit dat we al genoeg calcium binnen krijgen door ons normale eetpatroon. Bovendien is beweging veel effectiever voor de botten dan calcium. Dus i.p.v. een glas melk drinken, kun je beter de koe mee uit wandelen nemen. (Deze heb ik niet zelf verzonnen, dus val me er niet op aan!) Tevens bevat melk veel dierlijke vetten, en deze zijn over het algemeen hoog in cholesterol.

Ik denk dat ik weinig aandacht hoef te besteden aan zogenaamd junkfood. Frisdranken, marsen, chips, friet, Mc Donalds etc. Hier zitten echt niks in wat gezond is. Met frisdrank op de absolute nummer 1 als dikmaker. Ikzelf kan heel af en toe wel eens genieten van een lekker glas cola, maar ik hou dit zeer beperkt. Ook de lightvarianten hiervan zijn nergens goed voor.  Wat ik aanraad is heel simpel gewoon water!  Mocht dit nou echt je neus uitkomen op een gegeven moment, doe er dan een paar schijfjes citroen in of citroensap. Dit is niet alleen ontzettend lekker maar daarnaast kan het helpen om gewicht te verliezen, bevat het veel vitamine c en potassium, welke je weerstand een handje helpen, en hiernaast helpt het tegen puistjes en fijne rimpels.

Eindconclusie is dat je gewoon je gezond verstand moet gebruiken. Als je goed nadenkt weet je zelf best wel wat af van gezonde voeding. Je kunt veel dingen eten maar wel met mate. Pak smorgens i.p.v. brood eens een bord brinta of andere havermout. En vervang je melk en frisdrank door water(bij voorkeur met citroen!) Eet geen junkfood, en gebruik zo min mogelijk ‘processed food’ . Hoe natuurlijker hoe beter.

Mocht je jezelf nou echt meer willen verdiepen in wat gezonde voeding is raad ik het boek ‘de voedselzandloper’ aan wat al heel bekend is bij menigeen. Dit boek gaat niet over een bepaald dieet, maar geeft je echt een andere kijk op voeding. Zelf start ik in maart met de voedingsopleiding van precision nutrition. Deze opleiding is speciaal voor coaches ontwikkeld en gaat er echt heel diep op in. Zodoende kan ik jullie in de toekomst nog meer van dienst zijn. Heb er nu al zin in!